Afbeelding
BDU

Verkenning belangstelling voor overname wijkcentra De Driehoek en De Trefhorst

5 juli 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Na de eerste oproep voor maatschappelijke overname van de wijkcentra 't Middelpunt, het Klokhuis en de Boerderij roept de gemeente geïnteresseerde partijen in de stad nu op om hun belangstelling voor overname van wijkcentra De Driehoek in Leusderkwartier en De Trefhorst in Schothorst kenbaar te maken. In de loop van volgend jaar volgen nog de wijkcentra De Sleutel in Soesterkwartier en De Groene Stee in Liendert.

De voorwaarde van overname van beheer en exploitatie van een wijkcentrum is dat de hoofdhuurder bereid is het gebouw ook (gedeeltelijk) beschikbaar te stellen voor welzijnsactiviteiten. Op deze wijze kan een wijkcentrum voor activiteiten in de wijk behouden blijven. De verkenning van de maatschappelijke overname van wijkcentra maakt onderdeel uit van het traject Ontmoeting in de wijk (onder spoor 4) waarin de gemeente met bewoners en partijen in de stad wijkwelzijn wil vormgeven dat toekomstbestendig is.

Partijen die belangstelling hebben kunnen contact opnemen met wijkmanager Marjanne van Loon, telefoonnummer 033-4694779 of een e-mail sturen aan welzijn@amersfoort.nl. Na een intakegesprek volgt een formele aanmelding per brief van de belangstellende partij aan de gemeente. Die aanmelding moet vóór 1 oktober 2012 binnen zijn. Geïnteresseerde partijen hebben vervolgens de tijd om vóór 1 april 2013 een haalbaar plan te presenteren. Bewonersgroepen kunnen daarvoor ondersteuning vragen van het expertteam. Dit is een groep van vier Amersfoorters die hun sporen in Amersfoort al verdiend hebben op het vlak van verbinden, vernieuwen en ondersteunen van bewonersinitiatieven.

De panden waarvoor geen interesse is, worden na 1 oktober op de vastgoedmarkt te koop gezet. Dit gebeurt na 1 april 2013 ook met de panden waarvoor wel interesse is, maar die geen levensvatbaar plan voor overname opleveren.

De gemeente beoordeelt de plannen en bepaalt aan de hand daarvan of zij de accommodatie laat overnemen door de geïnteresseerde partij. De volgende uitgangspunten zijn daarbij van belang:

* De geïnteresseerde partij is in staat het pand gedurende minimaal 2 jaar te huren voor een marktconforme huurprijs;

* De geïnteresseerde partij is in staat zelfstandig en zonder subsidie het gebouw te beheren en te exploiteren en stelt daarvoor een financiële risicoanalyse op als onderdeel van het plan;

* De geïnteresseerde partij is of wordt in welke vorm dan ook een rechtspersoon, waarmee de gemeente juridisch bindende afspraken kan maken.

* De geïnteresseerde partij is bereid ruimte te bieden ten behoeve van gebruik (van een deel van het gebouw) voor een maatschappelijke functie;

* Het ingediende plan voldoet aan het gemeentelijk beleid (o.a. bestemmingsplan).

Indien meerdere partijen een haalbaar plan indienen voor één wijkcentrum, dan heeft het plan met het meeste draagvlak uit de wijk de voorkeur. De gemeente toetst het draagvlak in de wijk.

Meer informatie is te vinden in het dossier op de website: www.amersfoort.nl/ontmoetingindewijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie