IVN-publiekswandeling door Waterwingebied

4 juli 2012 om 00:00 Nieuws

LIENDERT - Op zondag 15 juli organiseert de Vereniging voor Natuur- en Milieu-educatie IVN Amersfoort een wandeling in het gerenoveerde Waterwingebied. Onder het motto 'Natuur in de stad voor alle leeftijden' worden de vernieuwingen in het Waterwingebied bekeken die tot nu toe zijn uitgevoerd. De natuurgidsen van het IVN vertellen over het hoe en waarom van de wijzigingen. In het najaar volgt het tweede deel van de opknapbeurt van het gebied. De wandeling start zondag op de hoek van de Van Randwijklaan - Weg van de Vrijheid. Tijdstip: van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee. Parkeergelegenheid is er voldoende in de hele buurt.

Het thema van deze wandeling, natuur in de stad voor alle leeftijden, past helemaal bij het Waterwingebied. Het Waterwingebied is een smalle groengordel tussen de Amersfoortse wijken Liendert en Rustenburg, die doorloopt naar de groengordel tussen de wijk Schuilenburg en de A28. Het Waterwingebied wordt momenteel flink opgefrist en het voorlopige resultaat is nu te bewonderen. Een belangrijke verbetering is bijvoorbeeld dat oude landschapselementen als rijen knot-elzen en knot-essen weer zijn vrijgezet. In het najaar staan de resterende verbeteringen voor het gebied op het programma, waaronder een natuurspeelplaats. Daardoor is er straks met zekerheid voor alle leeftijden iets leuks te vinden.

Van oost naar west is het Waterwingebied soms maar 100 meter breed. Binnen een minuut fiets je erin en er weer uit. Maar je kunt er ook met gemak een uur wandelen, want van noord naar zuid is het ruim 2,5 kilometer lang. Alles bij elkaar is het gebied 25 hectare groot. Het is een verborgen (vogel)paradijsje in stedelijk gebied, en ook nog een belangrijke ecologische verbindingszone. Er leven vleermuizen, spechten, egels en mollen. Jaarlijks loopt er een schaapskudde met herder en honden als natuurlijke grasmaaier doorheen.

Het waterwingebied is een oase van rust in een stedelijke omgeving, waar je populieren kan horen ruisen en in het gras kan liggen zonder een huis te zien. Zowel de sperwer als de rietzanger broeden er. 's winters slaan grote groepen kauwtjes, eksters en duiven er hun nachtverblijf op. En met wat geluk kun je er het ijsvogeltje en de bunzing zien.

Meer informatie: Piety Vernooij, tel. 033-4555752 of E wandelingen@ivnamersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie