Afbeelding
Archief BDU Media

Amersfoorter wil referendum over renovatie van stadhuis

13 juni 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoorter Louis de la Combé wil samen met 'andere verontruste Amersfoortse ingezetenen' dat er een raadplegend referendum wordt gehouden over het 'voorgenomen raadsbesluit' over de renovatie van het stadhuis. De gemeenteraad vergadert op 17 juni over een collegevoorstel om het stadhuis te renoveren. De kosten daarvan liggen tussen de 17,6 en 21,5 miljoen euro.

De la Combé, voormalig PvdA-bestuurssecretaris, wil het verzoek tot het houden van een referendum binnen enkele werkdagen toezenden aan de gemeenteraad. Uiterlijk vier dagen vóór het houden van de raadsvergadering moet hij een zogenaamd 'inleidend verzoek' indienen bij de raad. De la Combé moet ervoor zorgen dat 0,5% van de Amersfoortse kiesgerechtigden, zijn aanvraag ondersteunen. Het betekent dat hij zo rond de 500 handtekeningen nodig heeft.

Alle Amersfoortse kiesgerechtigden kunnen het initiatief nemen een raadplegend referendum aan te vragen bij de gemeenteraad. Dat kan over vrijwel alle onderwerpen waarover de raad nog een besluit moet nemen. Als de gemeenteraad heeft onderzocht of het verzoek voor het houden van een referendum aan alle eisen voldoet, kan De la Combé een definitief verzoek indienen. Daarvoor moet dan 5 procent van de kiesgerechtigden, een handtekening plaatsen. Het gaat dan om zo'n 5000 Amersfoorters. Als ook dat verzoek aan alle eisen voldoet, wordt een datum voor het referendum vastgesteld. De gemeenteraad stelt vervolgens de vraagstelling voor het referendum vast.

Het referendum is geldig als het totaal aantal uitgebrachte stemmen tégen het besluit tenminste 25 procent bedraagt van het aantal stemgerechtigden. De uitslag van het referendum wordt bepaald door de meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Afhankelijk van de uitslag bepalen de fracties uit de gemeenteraad hoe ze omgaan met de uitslag van het referendum. Het is een raadplegend en geen bindend referendum. In de eerste raadsvergadering na het referendum neemt de raad een beslissing over het voorstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie