'Denemarken heeft een goed team'

4 juni 2012 om 00:00 Sport

AMERSFOORT - ,,Denemarken moet wel winnen, maar voetbal heeft ook veel met geluk te maken.'' Gitte Køhnke, 42 jaar, woont sinds 2,5 jaar in Amersfoort. Ze is hier komen wonen voor haar grote liefde, die ze in Denemarken heeft ontmoet. Inmiddels hebben ze samen een tweeling. ,,Mijn man is Nederlands en hij zal zich tijdens Nederland - Denemarken helemaal uitdossen in het oranje, terwijl ik met één Deens vlaggetje zal zwaaien'', lacht de blonde schone.

De tweeling zal waarschijnlijk ook in het Oranje gekleed zijn, maar ook voor Denemarken juichen. ,,Gelukkig zijn ze nog te jong om het echt te snappen. Ze worden wel tweetalig opgevoed. Als er één van de twee teams uit de race is, zijn we wel beiden voor het andere team dat overblijft. De Nederlandse taal gaat haar nog niet makkelijk af. ,,Máár'', zegt ze dan, ,,Mijn man heeft vier jaar in Denemarken gewoond en spreekt ook geen woord Deens!''

Ze herinnert zich dat ze twintig jaar geleden in 1992 toen Denemarken kampioen werd ook in Nederland was. Nederland verloor toen in de halve finale na strafschoppen van Denmarken. Uitblinker aan Deense kant was doelman Peter Schmeichel. In de finale versloeg het 'Danish dynamite' toen Duitsland. .Bijzonder is dat Kasper Schmeichel, de zoon van de doelman uit 1992, nu onder de lat staat bij het nationale team van Denemarken. ,,Dit jaar heeft Denemarken een goed team'', denkt Køhnke hardop. Ze zal tijdens de wedstrijd op 9 juni ook veel met haar familie en vrienden in Denemarken sms'en en hopen dat de Denen het er goed van afbrengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie