'College moet optreden tegen Schoonderbeek over Leusderweg'

4 juni 2012 om 00:00 Nieuws

LEUSDERKWARTIER - VVD-raadslid Kees Kraanen wil dat het college van B en W ernst maakt met de aanpak van de verloedering op de Leusderweg. ,,De aanblik op de Leusderweg ter hoogte van de van Campenstraat is nog steeds een doorn in het oog is van vele Amersfoorters'', stelt Kraanen. Door al zolang niets te doen komt 'de geloofwaardigheid van het stadsbestuur in het geding'. Het VVD-raadslid wil dat het college projectontwikkelaar Schoonderbeek gaat aanschrijven en hem eventueel een dwangsom oplegt.

Daarvoor moet het college gebruik maken van mogelijkheden volgens de Wet op de ruimtelijke ordening, Woningwet, Gemeentewet en Algemene wet bestuursrecht. Zo kan bestuursdwang worden toegepast om het bestemmingsplan te handhaven. Kraanen merkt op dat er sinds 2007 vanuit de politiek diverse keren (schriftelijke) vragen zijn gesteld over de verloederde woningen aan de Leusderweg. Na branden in 2007 en 2010 is al een groot gedeelte van het blok huizen op de hoek Leusderweg/Van Campenstraat verdwenen. Het resterende huizencomplex zorgt voor een verpauperd stadsbeeld.

Schoonderbeek is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van het terrein. Er waren plannen voor een appartementencomplex, winkels en een nieuwe Albert Heijn, maar de planvorming wil niet erg opschieten. Voormalig wethouder Barendregt gaf in januari 2011 op vragen al aan dat 'een broedende kip' niet moet worden gestoord. Volgens Kraanen duurt de broedtijd veel te lang en moet er nu worden opgetreden. De huidige wethouder Ruimtelijke Ordening Pim van de Berg heeft de VVD al diverse keren aangegeven druk in overleg te zijn met de eigenaar, maar de voortgang wil vlotten.

De VVD wil nu dat het college 'op korte termijn vanuit een sturende rol overgaat tot herontwikkeling van deze locatie met de eigenaar en eventueel andere geïnteresseerden'. Kraanen wil dat het college de gemeenteraad binnen een maand op de hoogte stelt van de ondernomen acties. Hij wil daarover een motie indienen tijden de gemeenteraadsvergadering van 12 juni. ,,Deze week zoek ik steun bij andere partijen en ik hoop dat het de wethouder dan ernst wordt met de handhaving aldaar.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie