Swing Close geeft concerten ter gelegenheid van het jubileum.
Swing Close geeft concerten ter gelegenheid van het jubileum. Eduard de Boer

Koor Swing Close geeft twee lustrumconcerten

28 maart 2018 om 09:22 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Het podium van Theater De Lieve Vrouw is op zaterdag 31 maart om 20.30 uur en op zondag 15 april om 14.30 uur gereserveerd voor het Amersfoortse koor Swing Close. In het concert met de titel 'Dit zijn wij' staat het koor onder leiding van Ruben van Keken stil bij het vijfenveertigjarig bestaan.

Peter Bruinsma

Voorzitter Gert Manhoudt zingt zelf al achttien jaar bij het koor en kijkt enorm uit naar de komende concerten. ,,De titel 'Dit zijn wij' is gekozen omdat we in het concert vooral iets over onszelf willen vertellen in de brede zin van het woord. We profileren ons als koor en nemen het publiek mee op een muzikale virtuele reis, langs bekende en minder bekende plaatsen, met bekende en minder bekende reisgenoten. We denken in dit programma ook aan Nederland in de wereld en proberen daarin thema's als diversiteit voor het voetlicht te brengen. Zoals altijd zoeken we in ons programma naar afwisseling in stijlen. De nadruk ligt hierbij wel op de Nederlandstalige muziek die veel verscheidenheid kent en die wij ook laten horen. De meeste nummers zijn a capella arrangementen voor het koor. Ook zijn er stukken die begeleid worden door koorleden die een instrument bespelen zoals gitaar, bas, cajon, harp en klarinet. Het concert wordt een echte voorstelling want we hebben ook choreografische elementen en speciale overgangen tussen de nummers. We maken dankbaar gebruik van de theaterfaciliteiten van De Lieve Vrouw waarbij we foto- en filmmateriaal vertonen. Zo laten we onze clip zien die we recent onder leiding van een jonge filmer opnamen."

MEERSTEMMIGHEID Swing Close werd in 1973 opgericht door Bert Eerden die als erelid nog steeds betrokken is en de uitvoeringen regelmatig bijwoont. Het koor heeft zich vanaf het begin toegelegd op de lichte muziek, van musicalsongs tot close harmony arrangementen, en van Engelse main-stream jazz tot Groningse volksliedjes. Daar kwamen Afrikaanse liederen, Latijns-Amerikaanse hits en Nederlandstalige popsongs bij. Gert Manhoudt benadrukt dat Swing Close geen chantykoor is. ,,We zingen niet alleen maar populaire muziek, maar vooral goed gearrangeerde meerstemmigheid. Iedereen is welkom bij ons koor. Er volgt wel een stemtest na een korte kennismakingsperiode."

INSTRUMENT Dirigent Ruben van Keken staat sinds 2008 voor het koor. Hij is vakdocent muziek op het Vathorst College en concentreert zich als dirigent helemaal op Swing Close. ,,Ik vind het heel inspirerend om met deze enthousiaste club lastige maar mooie close harmony muziek tot klinken te brengen. Ik zie het koor als een instrument dat ik als dirigent bespeel." Van Keken arrangeerde voor deze gelegenheid bekende hits als 'Zij gelooft in mij' en 'Mannen met baarden', tot boeiende meerstemmigheid. Heel bijzonder is het openingsnummer 'De wereld beweegt', bekend van Wende Snijders, maar nu klinkend in een bewerking van Ruben van Keken. ,,De manier waarop Swing Close musiceert past heel goed bij me. De warme, open en gezellige manier van musiceren naast het hoge niveau van zingen spreekt me erg aan." Swing Close bestaat uit tweeëntwintig zangers die behoorlijk trouw zijn. ,,Er is weinig verloop", verklaart Gert Manhoudt. ,,Eén zanger zingt al vijfendertig jaar mee. We geven jaarlijks één concert. Ook laten we ons horen op de jaarlijkse Korendag in september of tijdens de inloopconcerten. Als we het thema hebben gekozen, mogen de koorleden titels aandragen. De muziekcommissie kiest daaruit de stukken die soms worden voorzien van een arrangement dat helemaal bij ons past."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie