Remco Reiding in special Schepper & Co in het land

27 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT/LEUSDEN - Het NCRV-programma Schepper & Co in het land besteedt op vrijdag 4 mei aandacht aan oud-Leusdenaar Remco Reiding, schrijver van het 'Kind van het Ereveld'. In dat boek schrijft hij over zijn zoektocht naar de nabestaanden van de 865 Sovjetsoldaten die begraven liggen op het Russische Ereveld in Leusden.

'Vele Sovjethelden zijn de dood der dapperheid gestorven. Ik ben er van overtuigd dat het Nederlandse volk dat niet zal vergeten'. Deze woorden sprak de militair attaché van de Sovjet Unie in 1948 bij de opening van het Russisch Ereveld, een begraafplaats voor oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet Unie in Leusden. Maar niets bleek minder waar. Jarenlang werden deze oorlogsgraven aan hun lot overgelaten. Zelfs de nabestaanden van deze Sovjetsoldaten werden niet eens op de hoogte gebracht van het feit dat hun zonen, mannen, broers en vaders hier in Nederland zijn begraven. Tot 14 jaar geleden student Remco Reiding voor het eerst op het Ereveld kwam. Hij trok zich het lot van deze nabestaanden aan en ging naar ze op zoek.

Lopend langs de lange rijen oorlogsgraven vroeg hij zich af wie de soldaten waren die daar lagen, hoe ze hier in Nederland waren beland en wie hun verwanten waren. Het wordt de missie van Remco om dit Ereveld uit de vergetelheid te halen en de onbekende soldaten een gezicht te geven. Wat volgt is een jarenlange zoektocht langs stoffige archieven en naar de uiteinden van de voormalige Sovjet Unie. Want daar wonen de achterblijvers: de echtgenotes, broers en zussen en de kinderen van de soldaten , kinderen die opgroeiden zonder vader.

Het resultaat is indrukwekkend: 67 jaar na het einde van de oorlog heeft Reiding in de hele voormalige Sovjet Unie 187 families gevonden. En nu staan er tijdens de herdenking wél kinderen op de begraafplaats in ^Leusden. Kinderen van deze soldaten - die zelf al op leeftijd zijn en die een lange reis hebben moeten maken om hier te komen. Overweldigd door emoties staan ze aan het graf van hun vader. Een vader die meer dan 60 jaar spoorloos was verdwenen. Remco heeft deze kinderen hun vader terug gegeven.

Maar de zoektocht heeft Remco's leven zelf ook veranderd. Van een eenzame jongen, die er na de dood van zijn moeder alleen voor stond is hij veranderd in een man met een eigen gezin. Hij is getrouwd met de Russische vrouw die voor hem tolkte tijdens zijn zoektocht en samen hebben ze een kind. Ze wonen in Moskou en ook daar gaat zijn zoektocht nog steeds door.

Verslaggever Yvonne Pelgrum reist voor Schepper& Co in het land mee met Reiding in de voormalige Sovjet Unie. Ze ontmoeten een vrouw die in 2010 voor het eerst hoorde waar haar vader lag begraven. Wat betekende dat voor haar? Ook volgt het programma een vrouw die onlangs van Reiding hoorde dat haar vader in Nederland begraven ligt. Zij zal in mei voor het eerst naar het buitenland reizen om aan het graf van haar vader te staan. Wat betekent het voor Remco dat hij op deze manier vaders en kinderen met elkaar kan samenbrengen?

Schepper & Co in het land, vrijdag 4 mei, 17:05 uur, Nederland 2.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie