Aanleg golfbaan moet wachten

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Golfbaanexploitant Bert Schoenmaker mag toch nog even geen golfbaan aanleggen aan de Bunschoterstraat in Hoogland. Hij moet wachten totdat het broedseizoen is afgelopen, dat tot 15 juli doorloopt. Ervan uitgaande dat Schoenmaker de bodemprocedure wint die op 22 mei dient, wil hij in de twee maanden daarna de golfbaan aanleggen en inzaaien.

door John Spijkerman

Golfbaanexploitant Schoenmaker had aangegeven dat hij voor de aanleg van de golfbaan wilde ontgronden, omdat hij over een ontgrondingsvergunning beschikte. De Stichting Behoud de Eemvallei, die tegen de aanleg van de golfbaan is, had de gemeente daarom gevraagd te handhaven.

Volgens de SP had Schoenmaker geen rekening gehouden met de omgevingsvergunning die de gemeente had afgegeven. Daarin stond dat hij tijdens het broedseizoen - van 15 maart tot 15 juli - geen gebruik mocht maken van de ontgrondingsvergunning. Daarom zou hij tot en met 14 juli 2012 niet mogen ontgronden en een golfbaan aanleggen.

Vorige week kwam eerst het goede nieuws voor Schoenmaker dat de gemeente Amersfoort niet handhavend wilde optreden tegen hem. Met de gemeente had Schoenmaker afgesproken gemaakt dat er vanwege het broedseizoen alleen ten noorden van de Malewetering geen werkzaamheden mochten worden uitgevoerd. Buiten dit gebied mocht Schoenmaker wel een aantal werkzaamheden uitvoeren. ,,Voor ons is er (nog) geen sprake van een overtreding, waardoor handhavend optreden niet opportuun is'', schreef het college van b en w in reactie op vragen van de SP.

B en w meldden dat er na het handhavingsverzoek een inspecteur was wezen kijken aan de Bunschoterstraat. Schoenmaker werd gewezen op de voorwaarden in de omgevingsvergunning en er werden afspraken gemaakt over de werkzaamheden die hij gewoon mocht uitvoeren. Schoenmaker had op 16 maart een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van nesten op het terrein. ,,Op basis van dit onderzoek hebben wij met de heer Schoenmaker afgesproken dat er ten noorden van de Malewetering geen werkzaamheden mogen worden uitgevoerd. Verder is een aantal werkzaamheden buiten dit gebied mogelijk.''

De Stichting Behoud de Eemvallei (SBE) vroeg op 29 maart een voorlopige voorziening aan bij de rechtbank Utrecht. Dit om te voorkomen dat Schoenmaker met de aanleg van de golfbaan kon beginnen. Advocaat mr. J. M. Neefe van de SBE pleitte daar tegen het verlenen van een omgevingsvergunning waarin geen verbod tot het verrichten van werkzaamheden in het broedseizoen was opgenomen. ,,De voorzieningenrechter heeft dat geschrapte voorschrift dat een strikte waarborging van de flora- en faunabelangen bewerkstelligde, betrokken in zijn oordeel'', vertelt secretaris Kees Koolmees. De aanleg van de golfbaan is nu stilgelegd. ,,De bodemzaak bij de rechtbank moet nog volgen.''

Over die bodemprocedure op 22 mei is golfbaanexploitant Schoenmaker optimistisch. ,,Die gaan we toch winnen.'' Dat de voorlopige voorziening is toegewezen, was onvermijdelijk. ,,Het broedseizoen moeten we respecteren, maar na 15 juli gaan er tien shovels en kranen op het terrein en ligt de golfbaan er binnen twee maanden.'' Aan het begin van het nieuwe seizoen, begin volgend jaar, zou de omstreden golfbaan in Hoogland dan eindelijk moeten worden geopend.

Bert Schoenmaker vindt het 'ongelooflijk' dat zo'n juridische vertragingstactiek in Nederland mogelijk is. De hele gang van zaken noemt hij 'een gigantische hobby van de heer Koolmees'. ,,Ik heb zoveel geld uitgegeven en dat terwijl een golfbaan goed is voor vogels. Ik had het geld beter meteen aan de Vogelwacht kunnen geven'', zegt hij cynisch.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie