'Kind van het Ereveld' geeft Sovjetsoldaten gezicht

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOOORT/LEUSDEN - Remco Reiding heeft zijn levenswerk bekroond met het prachtige boek ‘Kind van het Ereveld’ dat afgelopen maandag werd gepresenteerd bij de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. In een zeer persoonlijk relaas beschrijft hij zijn zoektocht naar nabestaanden van 865 Sovjet-soldaten die begraven liggen op het Russische Ereveld aan de Dodeweg in Leusden. Inmiddels is Reiding erin geslaagd 187 families te ‘herenigen’ met hun voormalige vader of grootvader.

door John Spijkerman

‘Kijk eens of je familie kunt vinden van de Sovjet soldaten die begraven liggen op het Russische Eerveld’, zeiden ze veertien jaar geleden op de redactie van de Amersfoortse Courant tegen student journalistiek Remco Reiding. Het was niet tegen dovemansoren gericht, maar bleek de opmaat tot een zoektocht die tot op de dag van vandaag voortduurt. Met het boek ‘Kind van het Ereveld’ heeft hij met veel verbeeldingskracht en inlevingsvermogen een goed gedocumenteerd en uiterst leesbaar boek geschreven over die zoektocht. Hij heeft er drie jaar over gedaan en deed daarvoor onderzoek in archieven in Nederland, Duitsland en Rusland. Reiding werkt ook als freelance journalist in Moskou. ,,Mijn zoektocht is uiteindelijk ook een zoektocht naar erkenning geweest, naar houvast in het leven. En als je houvast vindt, is het makkelijk om moeilijke dingen uit het verleden een plek te kunnen geven. Het is zoals het is. Ik heb laten zien dat ik niet helemaal voor niets op deze aardkloot ben geweest. Ik heb andere mensen geholpen en daar heb ik dankbaarheid en mentale rijkdom voor teruggekregen. Het is niet allemaal voor niets geweest.’’

'Een harde jongen met rare werktijden', zo karakteriseerde hoofdredacteur Alex Engbers hem maandagmiddag tijdens de presentatie van het boek. ,,Het knapste van Remco is geweest dat hij kon afdalen en zichzelf om dit boek te schrijven.'' Centraal in het boek staat de jonge Sovjet soldaat Vladimir Botenko. Aan het begin van de oorlog verdween hij van het slagveld. Later bleek dat hij als krijgsgevangen in Duitsland was beland. Het boek beschrijft Reidings persoonlijke zoektocht die onlosmakelijk verbonden is met dat van Botenko. Dimitri Botenko, de zoon van Vladimir hoorde in 2000 van Remco Reiding dat zijn vader begraven lag op het Russische Ereveld in Leusden. ,,Hij was de eerste opgespoorde nabestaande.'' Met zijn boek heeft Reiding een naam op een grafsteen tot leven gebracht. Het is daardoor een monument geworden voor alle Sovjet soldaten die begraven liggen in Leusden. ,,Ik heb een echt mens van vlees en bloed van hem willen maken.''

Het tot stand brengen van een skype-verbinding met Jalta, waar Dimitri Botenko woont, bleek maandagmiddag een brug te ver. Als één van de allereersten had hij al een boek ontvangen. Tijdens de bijeenkomst in Leusden overhandigde Remco Reiding daarom het 'eerste boek' aan zijn zoon Dima. De jongen is door Reiding en zijn vrouw Irina vernoemd naar Dimitri Botenko.

Het boek ‘Kind van het Ereveld’ is verschenen bij uitgeverij D33 Publicaties en is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost 19,95 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie