Negende amuse: Mardoe Painter

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Zondag 15 april vindt de officiële opening plaats van de negende amuse in het kader van de Fotobiënnale Amersfoort Fotostad, die in mei van start gaat.. Centraal in dit 'voorproefje' staat deze keer het werk van fotograaf Mardoe Painter. Thema is 'Collectieve herinneringen'.

Painter doorliep de Academie Minerva in Groningen waarna zij haar 'Master of Fine Art' haalde aan de Ohio State University, USA. Zij ziet zichzelf als beeldend kunstenaar voor wie fotografie vaak het startpunt vormt van inspiratie. ,,Mijn beeldende werken gaan over de wrange schoonheid van de eigenmachtige natuur. Neem de tweeledigheid van vrouwelijk schoon bijvoorbeeld. Enerzijds eindig geconditioneerd verpakkingsmateriaal, in afwachting van een bijdrage. Anderzijds de essentie van het leven. Dat is toch waanzinnig."

,,De registrerende fotografie heeft iets waarachtigs, wat geënsceneerde fotografie voor mij persoonlijk vaak mist. Bij de serie: 'Populating the World with Blue Bearded Men' ben ik uitgegaan van het sociale proces van fotografie als registratiemiddel. Deze vorm van portretfotografie vind ik interessant, juist omdat het puur om een menselijke constatering gaat. Door mijn toegepaste techniek (naaien op karton) sijpelt het geweten van de geportretteerden door de poriën van het karton naar buiten. Door het weglaten van de randverschijnselen uit de afbeeldingsdocumenten, blijft alleen de ervaring van een mens over. De schetsmatige indruk van de persoon maakt dat de toeschouwer meer ruimte krijgt voor persoonlijke interpretatie, herkenning en het aanboren van eigen herinneringen.'

Amuse 9, Collectieve herinneringen, 15 april tot 11 mei. Vrij toegankelijk op zondag 15 april van 13.00-17.00 uur tijdens de KunstKijkRoute. Locatie: Het Gasthuys, Muurhuizen 33, Amersfoort.Tijdens Amersfoort Fotostad van 18 mei tot 13 juli is werk van Mardoe Painter te zien in de StadsGalerij en in de St Aegtenkapel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie