Zes schilderijen voor ruim een ton

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

Wolter had van 1896 tot 1902 een atelier in Leusden. ,,Hij kwam naar Amersfoort voor de Amersfoortse stadsgezichten. Zo schilderde hij in 1900 de Westsingel’’, vertelt conservator Onno Maurer. Nadat hij uit Leusden vertrok ging Wolter naar Laren. ,,Daar ontdekte hij het impressionisme. Van de donkere realistische Amersfoortse stadsgezichten ontwikkelde hij zich tot luminist en impressionist. Ik vind hem erg verwant aan Monet. Wolter hield ervan het weer te schilderen en de reflectie van het licht.’’ Flehite bezat nog geen impressionistische schilderijen van Wolter. ,,We hebben een substantieel bedrag gekregen van de Stichting Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel. Die stichting is opgehouden te bestaan en had nog een batig saldo over.’’ Daarmee konden de werken aangekocht worden.

Flehite koopt werken Wolter na schenking BINNENSTAD - Museum Flehite heeft zijn collectie Wolterschilderijen uitgebreid met zes impressionistische werken en één zelfportret. De schilderijen konden worden aangeschaft door een bijdrage van ruim 100.000 euro van de Stichting Vrienden Stadsherstel Amersfoort. Het museum beschikte al over een groot aantal schilderijen uit de ‘Amersfoortse periode’ van Hendrik Jan Wolters. door John Spijkerman

Maurer is blij met de bijdrage van de Stichting Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel. ,,Normaal zouden we er tien jaar voor moeten sparen om zo’n bedrag bij elkaar te kunnen krijgen.’’ De thematiek op de aangekochte schilderijen is zeer internationaal. Wolter schilderde bijvoorbeeld op locatie in Londen, in Rome en aan de Cote d’Azur. ,,Hij ging vaak op reis’’, weet Maurer. ,,En reisde onder meer naar Frankrijk, Bretagne, Cornwall, Italië. Ook heel bekend zijn zijn Amsterdamse Amstelgezichten. Wij hebben ook een Amstelgezicht verworven, een olieverfschets. Wolter maakte vaak olieverfstudies. Dan ging hij ergens op de fiets naartoe en nam hij zijn schilderskistje mee.’’ Een olieverfstudie van het San Marcoplein in Venetië, van 20 bij 25 centimeter, is nu in het bezit van museum Flehite.

Onlangs ging een al geplande expositie met schilderijen van Wolter in Leusden niet door. Flehite zou na overleg met de Leusdense burgemeester Vermeulen een expositie organiseren met werken van Wolter in Het Koopmanshuis op het terrein van autobedrijf Pon uit Leusden. Het was een goede manier voor Flehite om zijn vleugels te spreiden en ook Leusdenaren voor het Amersfoorts museum te interesseren. Maar op het allerlaatste moment trok Pon de al gedane toezegging in en werd besloten de expositie niet door te laten gaan. Tijdens de expositie in Leusden zouden de nieuwe Wolters ook voor het eerst aan het publiek worden getoond. Nu zijn de schilderijen dus binnenkort gewoon voor het eerst te zien in Museum Flehite.

Wolterzaal

Nadat de expositie rond de Collectie Fransen op 28 mei is afgelopen, wordt de Hendrik Jan Wolterzaal weer ingericht met Wolters. Ook de zes laatste aanwinsten worden dan getoond. ,,Dan kan ook het eigen Flehitepubliek de aanwinsten zien’’, besluit Maurer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie