Luka van der Driesschen 200ste Eemlandse schrijver

26 maart 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT Tijdens 'Meet, eat en read', het slotfeest in de Boekenweek bij Bibliotheken Eemland, maakte Karin Horst zaterdag de 200ste Eemlandse schrijver bekend: Luka van der Driesschen, schrijver van het boek 'Geboren door te sterven'

Bibliotheken Eemland brengt sinds een paar jaar de 'eigen' schrijvers in kaart, dat wil zeggen schrijvers uit Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg. Naast bekende namen als Rosita Steenbeek, Tais Teng, Betty Sluyze, Wim Hazeu en Govert Schilling, zijn er schrijvers met boeken over jazz, belevenissen van een jongen in een jappenkamp, speciale boeken voor dementerende ouderen, gehandicapte kinderen en nog veel meer. Een flink aantal schrijvers zit bij een uitgeverij, maar steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheid van het zelf uitgeven van boeken via 'printing on demand'. Een manier die niet veel geld kost omdat er geen voorraad van gedrukt hoeft te worden.

Steeds meer schrijvers melden zichzelf aan bij Bibliotheken Eemland, soms worden ze ook door de bibliotheek zelf gespot, bijvoorbeeld door een artikeltje in de krant.

Luka van der Driesschen werd ontdekt als Eemlandse schrijver doordat een lener van de bibliotheek een verzoek om aanschaf deed bij bibliotheek Zonnehof, daarbij vermeldend dat het ging om iemand uit Amersfoort. Luka van der Driesschen woont en werkt inderdaad sinds 2000 in Amersfoort, heeft zeker geen alledaags leven en daardoor veel te vertellen.

Geboren in de hongerwinter van 1944 groeit hij op in het naoorlogse Amsterdam. Hij verhuist naar Bussum waar hij zijn idool Dorus (Tom Manders) ontmoet. Maar dan vertrekt hij met zijn ouders als 14-jarige jongen in 1959 naar Australie, waar hij al na een jaar door zijn vader en moeder wordt achtergelaten. Compleet verlaten en overgeleverd aan het lot, maar met de sterke wil om te leven en te overleven volgt dan een rollercoaster van toevallige ontmoetingen, heftige romances en noodlottige gebeurtenissen. Het spoor leidt ondermeer naar de Bagwanbeweging van Osho in de V.S. en India, maar ook naar Paleis Soestdijk en de daklozenopvang in Amersfoort. ,,Geboren door te Sterven'' geeft een indringend inzicht in de deels bewuste, deels onbewuste keuzes die leiden tot spirituele bewustwording en innerlijke groei. Het laat heel duidelijk de mogelijkheden, maar vooral ook de onmogelijkheden en tekortkomingen zien van de psychiatrie en psychotherapie. ,,Als de zoektocht daar eindigt, zul je het niet vinden. Je zult verder moeten, Beyond Psychology,,, aldus de schrijver.

Elk jaar organiseert Bibliotheken Eemland een feest in de Boekenweek voor de Eemlandse schrijvers en lezers; het Gala der Letteren. Omdat het feest dit jaar samenviel met Sofie aan tafel werd het Gala omgetoverd tot een 'Meet, eat en read' evenement, waarbij iedereen die zelf wat te eten meenam gratis toegang had. Een gevarieerde tafel met gerechten was het resultaat. Onder het genot van jazzy eet-liedjes en een aantal speciaal gearrangeerde liedjes van Annie MG Schmidt werd er samen gegeten en gepraat. Daarnaast kwamen nog een paar schrijvers aan het woord, waaronder Brigit Holthuizen die een boekje schreef over omgaan met angst voor de tandarts, Jurriaan van Roon (Amersfoort) en Tom de Klerk (Baarn) die samen het prachtig zelf uitgegeven kinderboekje 'de geheimzinnige kast van Holms' maakten en Adriënne Nijssen van wie dit jaar 'Gewaagd', haar vijfde roman, uitkwam bij uitgeverij LaVita.

Quizzen

Tijdens de zeer sfeervolle avond vonden nog twee bijzondere quizzen plaats; een boekenquiz met het thema 'Vriendschap en andere ongemakken' die uiteindelijk werd gewonnen door Annette Verspoor. Zij zat het dichtst bij het aantal treffers in de catalogus van heel Bibliotheken Eemland over 'vriendschap'; 21.877. Tot slot wist Arbimoflex de zaal tot groot enthousiasme te brengen (weliswaar mede door zelf aangeleverde spandoeken) met de speciale Arbimoflex quiz 'de mannen tegen de vrouwen', waarbij onder andere spreekwoorden geraden moesten worden. Voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van deze quiz werd hij gewonnen door de vrouwen!

Why I Love This Book

Op de avond zijn een twintigtal korte filmpjes door mensen van www/whyilovethisbook.nl opgenomen van schrijvers en bezoekers waarin zij een boek aanraden aan andere lezers. De filmpjes zijn binnenkort op de website te zien. Maar nu al staan er vele bekende en onbekende Nederlanders op die hun favoriete boek of schrijver aanprijzen, waaronder een aantal net gemaakte opnames tijdens het afgelopen Boekenbal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie