Literair diner in het Leerhotel

18 januari 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Taalliefhebbers kunnen komende maand genieten van een gezonde portie poëzie en proza in Leerhotel het Klooster. Het Literair Diner maakt namelijk een doorstart en wordt voorlopig op drie maandagen georganiseerd. Cultuurwethouder Pim van den Berg schreef zich donderdagavond als eerste in en schonk het project eenmalig een bijdrage van duizend euro.

door Moni Wiltenburg

,,Ik ben een groot fan van poëzie en proza en mijn vader was kok. De link was dus snel gelegd’’, vertelt tekstschrijver en initiatiefnemer Guido de Wijs met een knipoog. Dineren onder het genot van gedichten en verhalen is voor de stad Amersfoort niets nieuws onder de zon. Eerder werden de avonden namelijk gehouden in De Proeftuin van Vakcollege Amersfoort. ,, ,Het is doodzonde dat het stopte, want het waren altijd vrolijke avonden met kwaliteitkunst’’, vindt De Wijs. De tekstschrijver is daarom samen met rector Ben Stoelinga en onderwijskundige Adri Baijens om de tafel gaan zitten en hebben toen besloten het zeer gemiste diner nieuw leven in te blazen.

Op 13 februari staat het eerste Literair Diner weer op het menu. Tussen de gangen door zullen stadsdichters Arjen van der Linden, Frank van Pamelen en David van den Bosch de gasten op een paar van hun gedichten trakteren. Ook kunnen de gasten zich verheugen op het zien van Afrikaanse fotobeelden en hebben diverse bands al aangegeven graag te willen spelen. ,,De nadruk ligt natuurlijk op poëzie en proza, maar we zijn niet vies van andere kunstuitingen’’, licht Ben Stoelinga toe. Behalve een paar nieuwe aspecten aan de vertrouwde formule, zullen sommige dingen onveranderd blijven. ,,De gesprekken aan tafel zullen als altijd gaan over welk boek momenteel op het nachtkastje ligt, welke schrijver geweldig is of juist niet te verteren is’’, verzekert de rector.

Hoewel het gesprek aan tafel hetzelfde zal zijn, hopen de initiatiefnemers wel een nieuwe groep mensen aan de chic gedekte tafels van het Leerhotel te zien zitten. Zo hebben zij jongeren van mavo, havo, vwo en zelfs hogescholen uitgenodigd het Literair Diner bij te wonen. Om deze groep tegemoet te komen, wordt uitgebreid de jeugdliteratuur besproken en hebben de initiatiefnemers de succesvolle debutant Sydney Vollmer uitgenodigd.

,,Jongelui leren hier ontzettend veel van’’, onderschrijft Bert van Wede, manager van het Leerhotel het Klooster. Van Wede begeleidt de leerlingen, die de gehele organisatie en uitvoering van de diners op zich zullen nemen. ,,Deze leerlingen komen maar zelden in aanraking met diepgaande literatuur. Over deze verhalen en gedichten kunnen ze echter eens goed nadenken en ik denk dat er een wereld voor hun open gaat.’’

De Literair Diners vinden plaats op 13 februari, 16 april en 11 juni. Voor meer info over het programma en aanmelding kijk op www.leerhotelhetklooster.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie