Verpletterende overwinning op Austerlitz 1 (2-14)

19 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De laatste ronde van de provinciale competitie zit er weer op. In een prachtige ambiance, het NDC Den Hommel, waren ruim 100 dammers vertegenwoordigd en konden allen in een relaxte sfeer gezamenlijk de sfeer proeven en hun beste beentje voorzetten voor hun team. Het denksportcentrum puilde uit met dammers waarbij velen zeer tevreden waren over de opzet van de slotdag.

In de hoofdklasse viel het doek voor Austerlitz dat door ADG met 14-2 werd verpletterd.

De eerste punten kwamen op naam van Andrew Tjon A Ong, die Harry de Waard verving omdat hij het (te) druk had met de organisatie van deze avond. Andrew probeerde een zo complex mogelijke opening op het bord te krijgen om tegenstander Wim Knevel voor moeilijke keuzes te stellen. Op het moment dat de Austerlitzer de stand middels een dubbele ruil wilde vereenvoudigen ging het meteen mis. Knevel werd op schijfachterstand gezet en hield het al na 19 zetten voor gezien.

Omdat het openingsspel van tegenstander Van Santen wel erg speculatief was, had Cees Strooper weinig moeite om zijn massieve rechtervleugel op te sluiten. Eigenlijk moest de Austerlitz-speler vervolgens alles doen om die opsluiting ongedaan te maken, maar dat kreeg hij niet voor elkaar. Nadat vervolgens Cees ook nog een belangrijke voorpost kreeg op een centraal aanvalsveld was de partij beslist. Daarna won hij binnen enkele zetten.

Wil van den Broek speelde tegen Frits Stuger afwachtend zijn klassieke spelletje. De Amersfoorter zocht verwikkelingen met een doorstoot-afruil 24-29 naar het kerkhofveld. Van den Broek zocht de randen op en ruilde deze voorpost al vrij snel af ter voorkoming van complicaties. In het vergevorderde middenspel begon zijn klaverblad (rechter-vleugel) geen nuttige functie te vervullen en had hij moeite met het zoeken naar zinnige zetten. Via goed tempospel kreeg Frits nog meer greep op zijn formatie en moest hij offeren zodat de ADG'er vrij naar dam kon lopen. Er ontstond een slot volgens het boekje met een patroonafwikkeling dat Frits al geruime tijd van tevoren zag aankomen.

Kees de Jonge speelde een enerverende partij tegen Kobus Dijkhorst. De ADG'er slaagde erin om een klassieke partij te spelen en dreigde in de opening met allerlei combinatiemogelijkheden. Deze bleven er lang ingehouden en kreeg in de loop van de partij terreinvoordeel. Toch hield de good- old Dijkhorst zijn hoofd koel en kon toch nog vrij gemakkelijk zijn stelling de veilige remisehaven inloodsen.

Ook Piet Bottenheft remiseerde, maar er ging wel het een en ander aan vooraf. Lange tijd stond hij matig tot slecht tegen Herman Keereweer, die een uitstekende aanvalspositie had ingenomen. Maar de Austerlitz-speler vergaloppeerde zich ernstig nadat hij een meerslag-wending over het hoofd zag. Piet kwam als eerste op dam en had de winst met een kleine forcing op de spreekwoordelijke slof, maar hij was al erg blij dat hij de schijnbaar onafwendbare nederlaag had kunnen afwenden, dat hij zijn winstkans niet optimaal benutte. Direct daarna kwamen de spelers remise overeen.

Jan van Geleijnse speelde lange tijd een goede klassieke partij tegen Gerrit de Bruijn, maar in het late middenspel liet hij te gemakkelijk de vleugelbeheersing aan de Amersfoorter. Hij had zich nog ruimschoots kunnen redden door een (standaard)offer maar toen hij dat niet zag (of niet aandurfde?), liep hij kansloos vast.

Marcel Everloo vergrootte de voorsprong tot 2-10, maar kreeg het zeker niet cadeau. Marcel kon maar moeilijk grip krijgen op de stelling van Wim Van de Broek. Hij ruilde regelmatig af maar hield zijn basis mooi centraal. In het eindspel kon Marcel toch een aantal schijven van de Austerlitzer buitenspel zetten en vanuit het centrum krachtig optreden. Echter door een niet geheel scherp voortzetting kreeg Van de Broek toch nog de kans om tegengas te geven. Toch ging hij nog in de fout waardoor Marcel door een forcing de partij naar zich toetrok.

Jan-Jaap van Horssen speelde met wit tegen Harry Vredeveldt. Het werd een spannende partij, waarin Jan-Jaap op het centrum opereerde en zijn tegenstander meer van achteruit opbouwde. Dit ging niet geheel risicoloos vanwege tijdelijke gaten in zijn stand en moest dan ook voortdurend oppassen voor zetjes. Dit kostte hem in het middenspel veel tijd. Na het hergroeperen miste Jan-Jaap een forcing die tot schijfwinst of doorbraak zou hebben geleid. Hij vreesde ten onrechte een verdediging met een 3-om-3 ruil, maar zag daarbij over het hoofd dat hij vervolgens door kon lopen naar dam.

Inmiddels waren beide spelers in tijdnood gekomen. In deze fase van de strijd kwam er een forcing op het bord omdat hij een meerslagfinesse had overzien. Jan-Jaap pakte zijn kans nu wel en brak via een 2-om-2 door naar (een winnende) dam.

Austerlitz - ADG 2-14:

1.Jan Geleijnse - Gerrit de Bruijn 0-2; 2.Rutger van Santen - Cees Strooper 0-2; 3.Kobus Dijkhorst - Kees de Jonge 1-1; 4.Wim Knevel - Andrew Tjon A Ong 0-2; 5.Wil v.d. Broek - Frits Stuger 0-2; 6.Wim v.d. Broek - Marcel Everloo 0-2; 7.Herman Keereweer - Piet Bottenheft 1-1; 8.Harry Vredeveldt - Jan-Jaap van Horssen 0-2.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie