Meerderheid tegen zondagopenstelling supermarkten

21 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een voorstel van de PvdA voor een zondagopenstelling van een aantal supermarkten, kan niet rekenen op een meerderheid in de Amersfoortse gemeenteraad. De sociaal democraten wilden dat de winkeltijdenverordening zou worden aangepast om zondagopenstelling van 16.00 tot 19.00 uur mogelijk te maken. Ook in een aantal omliggende gemeenten zijn supermarkten op zondag geopend.

door John Spijkerman

Volgens de Winkeltijdenwet mag er per 15.000 inwoners op zondag één supermarkt open. In Amersfoort zouden er in dat geval op zondag negen supermarkten open kunnen. Uit een gemeentelijk onderzoek naar een eventuele zondagopenstelling blijkt dat een meerderheid van ondervraagde Amersfoorters (54 procent) voor is. Een kwart (26 procent) vindt het een slechte ontwikkeling. Bijna driekwart van de ondervraagden zegt wel eens boodschappen te gaan doen op zondag. Ook onder supermarkteigenaren is er veel animo voor een zondagopenstelling.

Een aantal partijen houdt vast aan het coalitieakkoord waarin afspraken zijn gemaakt over het aantal koopzondagen. Maar volgens PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez staat er niets in over zondagopenstelling van supermarkten in het coalitieakkoord. Smits Alvarez stelt dat een zondagopenstelling goed zijn voor de concurrentiepositie van de supermarkten en voor de werkgelegenheid. ,,Ondernemers willen het en de mensen in de stad willen het.''

Het PvdA-raadslid was met name teleurgesteld in de houding van de VVD. Tijdens de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 had deze partij nog campagne gevoerd met een pleidooi voor winkelen op zondag, maar nu was de VVD tegen. ,,De VVD is bang voor een drukte in de wijkwinkelcentra, maar het gaat hier hooguit om een openstelling van drie of vier uur.''.

Afspraak is afspraak

,,Afspraak is afspraak'', vindt VVD-raadslid Bert van der Werff. Als VVD-er zou Van der Werff het op zondag winkelen het liefst vrij willen laten, maar in het coalitieakkoord is afgesproken dat er twaalf koopzondagen per jaar zijn. Hij is tegen de zondagopenstelling voor supermarkten. ,,Bij het winkelen op zondag is het ons veel meer te doen geweest om het shoppen, niet om het halen van de dagelijkse boodschappen.'' Met de opmerking van Smits Alvarez dat er niets in het coalitieakkoord staat over een zondagopenstelling van supermarkten, is Van der Werff het niet eens. ,,Het zou niet netjes zijn de winkels eruit te halen. We houden ons aan het coalitieakkoord.''

Het gemeentelijk onderzoek naar de zondagopenstelling van supermarkten toont volgens Van der Werff niet aan dat Amersfoorters willen dat winkels op zondag opengaan. ,,Die behoefte, zie ik er niet direct in aangetoond.'' Van der Werff merkt op dat supermarkten dagelijks al zo lang zijn zijn, dat ze ook wel één dag kunnen sluiten. En als mensen echt wat nodig hebben, kunnen ze ook terecht bij het station of bij de benzinepomp. Van der Werff noemt ook nog wat praktische problemen. ,,Mensen die om supermarkten heen wonen, hebben nu al behoorlijk wat overlast.'' Ten slotte merkt hij op dat een zondagopenstelling niet eerlijk zou zijn tegenover kleine winkels, die dan niet open zijn.

Volgende week wordt er gestemd, maar afgaande op de politieke discussie zal het PvdA-voorstel zal het niet halen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie