Politiek vuurwerk VVD blijkt losse flodder

21 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De raadsvergadering van dinsdagavond beloofde politiek vuurwerk, maar eindigde teleurstellend. Een half uur later dan gebruikelijk begon het besluitvormende gedeelte van de raadsvergadering om na tien minuten alweer geschorst te worden. Een deel van de vergadering werd achter gesloten deuren gehouden. Na middernacht bleek dat de VVD een motie om een onderzoek te doen naar een gedeeltelijke commerciële invulling van het Eemhuis had ingetrokken.

door John Spijkerman

De VVD had bezwaren tegen het voorstel van het college om KAdE te huisvesten in het Eemhuis. Het Bureau At Osborne dat het college in de hand heeft genomen om het project Eemhuis in goede banen te leiden had schriftelijk al gesteld dat elke week vertraging van het Eemhuis 50.000 euro extra kost. Snelle besluitvorming over het collegevoorstel was daarom gewenst.

Toch wilden de liberalen een onderzoek naar de mogelijkheid om een commerciële functie onder te brengen in het Eemhuis, want uiteindelijk zou dat voor de gemeente goedkoper kunnen zijn. KAdE zou dan blijven zitten aan het Smallepad. ,,Het gaat ons om een degelijk financieel huishoudboekje op korte en lange termijn'', verzekerde VVD-raadslid Daniëlle van Wijngaarden. ,,De VVD gaat niet zomaar besluiten als we daar lichte buikpijn bij hebben. Een culturele invulling van het Eemhuis heeft geen prioriteit meer. Er zijn al zoveel miljoenen besteed. We willen dat er een zorgvuldige afweging wordt gemaakt en als dat een paar weken langer duurt, dan doen we dat.''

De VVD klonk resoluut, maar haalde na een raadsvergaderingen vol schorsingen en zelfs een geheim gedeelte toch snel en onverwacht bakzeil. Het intrekken van de VVD-motie volgde na een nadere toelichting van wethouder Van den Berg. Hij legde uit dat een bestemmingsplanwijziging voor het Eemhuis die noodzakelijk zou zijn bij een commerciële functie, minimaal zes maanden in beslag zou nemen. Ook vertelde de wethouder dat hij contact had gehad met Multi Vastgoed, de ontwikkelaar voor het Eemplein. Multi Vastgoed gaf daarin te kennen zich te beroepen op de overeenkomst die met de gemeente is gesloten en waarin wordt uitgegaan van een niet-commerciële invulling van het Eemhuis. ,,Ze zullen ons daaraan houden'', vertelde Van den Berg. De nadere toelichting was voor de VVD voldoende om de motie in te trekken.

,,De VVD-fractie wil rond het Eemhuis het beeld herstellen dat zij geen goede rekenmeesters zijn geweest'', oordeelt onafhankelijk raadslid Ruud Schulten. ,,Daar wordt deze houding door ingegeven.'' Het voorstel van het college om KAdE in te passen in het Eemhuis werd met 22 stemmen voor en 13 tegen aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie