Armando Museum koopt uniek werk van Armando aan

1 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMSTERDAM - Tijdens de veiling Moderne en Hedendaagse Kunst van 28 november jl. van het Amsterdamse veilinghuis Amsterdam Auctioneers Glerum heeft het Armando Museum een uniek werk van Armando verworven.

Het werk Anmerkungen zur Vergangenheit, 1980, potlood en blad op papier, is één van de werken uit een serie die Armando maakte van bladen uit een boekje dat hij kocht op de rommelmarkt in Berlijn. De serie was onderdeel van de tentoonstelling Armando die in 1981 en 1982 plaatsvond in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het thema Anmerkungen zur Vergangenheit is een belangrijk thema in het werk van Armando. Tot nog toe ontbrak dit in de collectie van het Armando Museum.

Deze serie met de bladen uit een Duits boekje met Russische overschrijving is een bijzondere en zeldzame variant op het thema Anmerkungen zur Vergangenheit. De meest bekende werken met deze titel bestaan uit ansichtkaarten van Duitse landschappen en portretten van mannen en vrouwen. Armando bracht deze aan op papier en 'betekende' ze vervolgens. Het zijn tastbare sporen van een voorbij verleden, fysiek aanwezig, maar in de tijd verwijderd, zoals een voetstap in het bos verwijst naar de aanwezigheid van een mens in een eerdere tijd. Het commentaar dat Armando vervolgens levert op de foto, het spoor dat hij zelf achterlaat, trekt een lijn terug naar dat verleden, maar manifesteert het verleden daarnaast opnieuw in het heden. De betekende kaarten, bladen en foto's behoren tot de meest gelaagde werken in het oeuvre van Armando.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie