St. Joriskerk eerste ‘Kerk met Stip’

30 november 2011 om 00:00 Algemeen

Wie denkt dat gedetineerden niets hebben met religie, heeft het mis. Nergens worden kerkdiensten zo druk bezocht als in gevangenissen en tbs-klinieken. Gedetineerden ervaren er soms de kracht van het geloof en hoe dat je leven kan veranderen. Maar als zij weer vrij zijn, is de drempel naar een kerk meestal hoog. Daarom zoekt ‘Kerken met Stip’ - een projectgroep van het protestants en katholiek justitiepastoraat - geloofsgemeenschappen die ex-gedetineerden zowel godsdienstig als sociaal een dak boven hun hoofd kunnen geven. Kerken die warmte en openheid uitstralen en waar vrijwilligers bereid zijn als maatje te fungeren.

AMERSFOORT - Landlopers markeerden vroeger boerderijen waar zij brood of een slaapplaats kregen door een stip op het hek te zetten. Tegenwoordig zijn er ‘Kerken met Stip’: geloofsgemeenschappen waar ex-gedetineerden een warm welkom krijgen en een geestelijk dak boven hun hoofd. Amersfoort heeft sinds kort ook een Kerk met Stip: de St. Joriskerk op de Hof. De verwachting is dat de St.-Franciscus Xaveriuskerk op ‘t Zand snel zal volgen. Het wachten is nu op de gasten. door Joke Bosch

Windeld van den Brink, diaken in de St.-Joriskerk, is één van die vrijwilligers. ,,Wij zijn twee jaar geleden benaderd door Tom Segaar van Kerken met Stip. Hij zocht een geschikte stipkerk en zag in onze kerk mensen van allerlei pluimage. Inderdaad hebben wij ervaring met verslavingsproblematiek en met asielzoekers. Na de nodige gesprekken hebben wij het predicaat ‘Kerk met Stip’ gekregen. Gevangen bezoeken is één van de zeven werken van barmhartigheid, wij ervaren het als een opdracht.

Wij hebben nu vier maatjes. Als iemand uit gevangenis wordt ontslagen, in Amersfoort woont en heeft aangegeven contact met de kerk te willen, krijgen wij een berichtje. Wij vangen hem of haar dan op, al is het niet de bedoeling dat we het werk van de reclasseringsambtenaar overnemen. Tot nu toe heeft zich nog geen ex-gevangene gemeld, dus we hebben nog geen ervaring. Wel gaan we op verzoek van Wilko van Holten, geestelijk verzorger bij tbs-kliniek De Voorde in Amersfoort, geregeld naar de diensten die hij organiseert voor patiënten van de kliniek. Het gaat daar best apart toe, interactief en met veel wierook en kaarsjes. Heel anders dan in de Joriskerk. Na afloop praten wij bij een kop koffie met de patiënten. We proberen hen te laten voelen dat er mensen zijn die aan hen denken en open staan voor contact, die hen relevant vinden, ondanks hun verleden. Veel gedetineerden zijn bang dat ze in de kerk met hun verleden naar buiten moeten komen. Maar dat hoeft niet, al zal één persoon het wel moeten weten, om riskante situaties te voorkomen.

Als St. Joriskerk hebben wij onze eigen identiteit. Wij branden geen kaarsjes en wierook. Maar onze gasten vinden dat prima, ze vragen nooit of het hier wat vrolijker mag of zo. Zij zien eerbied voor God in onze diensten. Gevangenen hebben in hun leven vaak orde en vaste patronen gemist. Die worden in een kliniek bijgebracht. In de kerkdienst komen zij ze ook weer tegen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie