Bijna 2400 handtekeningen tegen massale bomenkap Park Randenbroek

9 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De raadzaal bood dinsdagavond een overvolle aanblik bij de behandeling van het bestemmingsplan Park Randenbroek. Onder de aanwezigen veel sympathisanten van de Stichting Heiligenbergerbeekdal. Dames met groene bladerslingers om hun nek, fleurden de raadzaal op. Een leger aan insprekers richtte het woord tot de raadsleden en wethouder Pim van den Berg. Als klap op de vuurpijl werden ook nog 2390 handtekeningen aangeboden tegen de geplande massale bomenkap in Park Randenbroek.

door John Spijkerman

De handtekeningenactie was een vervolg van de ‘Hart voor bomen” actie. Deze actie maakte mensen attent op de plannen voor de massale bomenkap in Park Randenbroek, het beekdal en de Vosheuvel. Goed onderhoud en een plan dat respect toont voor de bestaande situatie zou een dergelijke massale kap overbodig maken, vonden de initiatiefnemers. Zij overhandigden de handtekeningen op ludieke wijze aan wethouder Van den Berg.

Af en toe had de raadsvergadering meer weg van een partijbijeenkomst. Vooral de bijdragen van mensen die zich kritisch opstelden tegenover het nieuwe beheer en inrichtingsplan Park Randenbroek konden rekenen op veel applaus. De teneur van veel bijdragen was dat 'dit Amersfoortse pareltje' gekoesterd moest worden. Dat betekent volgens veel insprekers behoud van vitale bomen, meer onderhoud, geen extra fietspaden of een asfalt skeelerbaan en geen verhuizing van de Dahliavereniging naar Metgensbleek. Eigenlijk is Park Randenbroek al mooi zoals het er nu uitziet, waarom dan dingen veranderen?

,,Deze plannen kosten 10,1 miljoen euro. Voor 14,1 hectare is dat buitenproportioneel'', vond secretaris Eduard Vosters van de Stichting Heiligenbergerbeekdal. Hij waarschuwde. ,,Met skeerlerbaan en fietspaden raakt Park Randenbroek nog meer versteend en versnipperd.'' Mevrouw Sauer brak een lans voor de hondenbezitters die - als de plannen doorgaan - hun trouwe viervoeters nog maar op een klein stukje kunnen uitlaten.

Elisabethlocatie

In het bestemmingsplan krijgt de Elisabethlocatie nu nog geen groene bestemming. Volgens het college van b en w staat de ambitie om het terrein onbebouwd te laten en groen in te richten nog steeds overeind. Het 'uit het bestemmingsplan houden' van de Elisabethlocatie leidde tot reacties. ,,Een uitstel van het vergroenen van de Elisabeth locatie leidt tot afstel'', meende Chris Bakker van de Stichting Het Utrechts Landschap. ,,Het is doodeng dat het nu grijs op de kaart staat. Maak het geen restpost.''

Er waren ook wat tegengeluiden. Een inspreker vond het goed dat het gebied meer open wordt. ,,Snoeien doet bloeien, doet groeien. Daadkrachtig snoeien en hakken geeft licht. Het gebied moet meer open worden, want het is nu veel te stil.'' IVN-voorzitter Oudemans merkte op dat de massale kap tot kaalslag leidt voor de korte termijn. ,,Maar voor de lange termijn krijg je een goede situatie. Er is sprake van een herstel van landschappelijke waarden. De typische kenmerken van het Beekdal komen meer tot hun recht.''

Omdat er zoveel insprekers waren, kon het agendapunt niet worden afgerond. De gemeenteraad zal daarom over een aantal weken opnieuw spreken over het bestemmingsplan Park Randenbroek en omgeving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie