Minder budget voor uitvoering Wet maatschappelijke ondersteuning

27 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het Wmo-beleid ondergaat een 'kanteling' waarbij met name aandacht wordt besteed aan wat inwoners nodig hebben en wordt gezocht naar een passende ondersteuning. De kanteling gaat niet meer uit van een vanzelfsprekend aanbod van waar men recht op heeft, maar is gericht op maatwerk. Daarnaast moeten het rijk en de gemeente Amersfoort fors bezuinigen.

Hierdoor is er de komende jaren minder budget voor onder meer de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit betekent dat bepaalde Wmo-voorzieningen niet zonder meer vergoed worden en voor andere voorzieningen een eigen bijdrage moet worden betaald. Dit staat in de nieuwe Wmo-verordening die burgemeester en wethouders ter vaststelling aan de gemeenteraad voorleggen.

De gemeente doet een groter beroep op de eigen kracht en verantwoordelijkheid van de inwoners van Amersfoort. Dit betekent dat zij waar nodig eerst zelf en met hun familie, vrienden en buren oplossingen moeten zoeken om hun eigen situatie te verbeteren. Alleen wie er zelf en met hulp van de eigen omgeving niet uitkomt kan een beroep doen op de gemeente. In dat geval wordt maatwerk geleverd. In een gesprek met een medewerker van het Service|Punt wordt bekeken wat die persoon daadwerkelijk nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven wonen en mee te kunnen doen met activiteiten. Dit kan een individuele Wmo-voorziening zijn, maar ook een andere voorziening.

Wethouder Gert Boeve: ,,In de afgelopen jaren leek de WMO meer te gaan over het verstrekken van voorzieningen. Ik vind dat onvoldoende. De WMO gaat over meedoen of mee kunnen doen. Dat kunnen veel inwoners al, soms met de hulp van familie en vrienden. En waar nodig kunnen inwoners die niet mee kunnen doen, ook in tijden van bezuinigingen, langs bij Service Punt voor een advies."

Inwoners worden geacht er op tijd over na te denken of hun woning in de nabije toekomst nog voldoet en zo nodig te sparen voor aanpassingen van de woning of op zoek te gaan naar passende woonruimte. Als de noodzaak van een voorziening het gevolg is van een toename van gezondheidsklachten die voorzien kon worden, bijvoorbeeld als gevolg van ouderdom, dan wordt deze niet vergoed. Daarom worden een traplift, verhuiskosten en voorzieningen in of aan de woning tot € 6.800,- niet meer vergoed.

Wie een inkomen heeft dat hoger is dan anderhalf keer bijstandsniveau krijgt geen vergoeding meer voor huishoudelijke hulp in categorie 1. Zij worden geacht deze hulp die alleen bestaat uit het schoonmaken van hun huis zelf te kunnen betalen. Voor mensen met een lager inkomen blijft de huishoudelijke hulp beschikbaar als zij die door omstandigheden nodig hebben.

Voor alle vervoersvoorzieningen en voor voorzieningen in of aan de woning moet een eigen bijdrage worden betaald. Dit geldt alleen niet voor rolstoelen. Bij de vaststelling van de maximale eigen bijdrage wordt gekeken naar het inkomen, de samenstelling van het gezin en de leeftijd van de aanvrager. Wanneer iemand gebruik maakt van meerdere Wmo- en/of Awbz-voorzieningen geldt de maximale eigen bijdrage voor al die voorzieningen samen. Iemand betaalt dus nooit meer dan de maximale eigen bijdrage.

Bij de bezuinigingen blijft de gemeente aandacht houden voor mensen die het zelf niet redden of die door de bezuinigingen te maken krijgen met een stapeling van noodzakelijke kosten die niet meer vergoed worden. Deze mensen zijn veelal bekend bij het Service Punt of bij de gemeente en worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek wordt bekeken of die persoon hulp nodig heeft en welke hulp voor die persoon het beste is.

Wie de komende maanden niet wordt uitgenodigd voor een gesprek en ook met hulp van familie, vrienden en buren geen uitweg uit de problemen ziet, kan zelf een afspraak maken. Dit kan met een medewerker van het Service Punt voor wonen, zorg en welzijn of met de klantmanager of de helpdesk van Sociale Zekerheid van de gemeente. Daarbij moet er wel rekening mee worden gehouden dat de gemeente niet alle gevolgen van de bezuinigingen kan compenseren.

De nieuwe Wmo-verordening wordt nog voor advies voorgelegd aan de Cliëntenraad Wmo Individuele Voorzieningen, de Seniorenraad en het Gehandicapten en Patiënten Platform Amersfoort. De verordening wordt met deze adviezen voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het Service|Punt voor wonen, zorg en welzijn is bereikbaar via telefoonnummer 033 460 91 11. Meer informatie staat op de website: www.zorgloketamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie