Gitarist Martijn van Iterson in Stadscafé de Observant

26 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ook dit seizoen zijn er om de week jazzconcerten in Stadscafé de Observant. Op woensdag 9 november is het podium voor gitarist Martijn van Iterson. Hij wordt onder begeleid door Alexander Beets (saxofoon), Jan Reinen (piano), Marius Beets (contrabas) en Gijs Dijkhuizen (drums).

Martijn van Iterson (Bird Award winnaar NSJF 2004) geldt momenteel als één van de beste jazzgitaristen van Nederland. Niemand minder dan de nestor van de Nederlandse jazzgitaar Wim Overgaauw was zijn leermeester. Martijn speelt onder andere in het Ilja Reijngoud kwartet, het Ruud Jacobs kwintet en het Sjoerd Dijkhuizen kwartet en is daarnaast een veelgevraagd gastsolist.

Alexander Beets begon zijn muzikale carrière in Groenlo, waar hij van zijn moeder muzieklessen kreeg op de piano en later ook op de klarinet. Toe hij later overstapte naar de tenorsaxofoon bleek al snel dat piano niet zijn voorkeur had. Hoewel hij besloot Beleids- en Organisatiewetenschappen te studeren en niet naar het conservatorium te gaan heeft hij zich ontwikkeld tot een veelgevraagd succesvol saxofonist. Hij speelt in diverse formaties en heeft CD's opgenomen met andere saxofonisten zoals Hans Dulfer, Houston Person en Ronnie Cuber.

Jan Reinen is een buitengewoon getalenteerde jazzpianist. Hij heeft gestudeerd op het Koninklijk Conservatorium bij Rob van Kreeveld and Rob van Bavel. Daarna op het Hilversums Conservatorium bij Henk Elkerbout, waar hij cum laude slaagde. Jan heeft een zeer eigen herkenbare stijl ontwikkeld. Een ritmische, energieke, avontuurlijke en melodieuze manier van spelen, gekenmerkt door persoonlijke vrijheid en hartstochtelijke climaxen in zijn soli! Door zijn all-roundheid, inlevingsvermogen en flexibiliteit is hij een veelgevraagd pianist.

Toen hij zeven was geworden, werd Marius achter de piano gezet voor lessen en nam zijn muzikale ontwikkeling een aanvang. Tot zijn elfde jaar bleef het klassieke repertoire de basis van zijn scholing, zonder hem overigens erg te boeien. Om zich aan het klassieke keurslijf te ontworstelen leerde hij zichzelf gitaar spelen en ging optreden met diverse locale popformaties, waarin hij tot een veel gevraagd basgitarist uitgroeide.

Gijs Dijkhuizen volgde gedurende zijn jeugd klassieke piano- en cellolessen. In 1994 begon hij met de studie Slagwerk Lichte Muziek aan het Conservatorium in Hilversum. Vaste groepen waar Gijs deel van uitmaakt zijn: Saxion 5, het Erik Doelman Quartet, The Hague All Stars en het B&W Quintet. Grote invloeden van Gijs zijn de jazz-iconen Art Blakey, Philly Joe Jones en Elvin Jones. In zijn professionele loopbaan speelde Gijs onder andere met Rein de Graaff, Ferdinand Povel, Frits Landesbergen en Ruud Jacobs.

De aanvangstijd van dit concert is 20:30 uur en de toegang is gratis.

Op www.amersfoortjazz.nl vindt u de programmering voor het hele seizoen.

Stadscafé de Observant

Stadhuisplein 7

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie