Bomenkap Randenbroek

2 november 2011 om 00:00 Nieuws

Als Oud-Amersfoorter ben ik nog altijd erg betrokken bij het wel en wee van mijn mooie geboorteplaats. Nu bereikten mij van verschillende kanten berichten over de op handen zijnde kap van een groot deel van het Randenbroekerbos en, nog erger, de kap van de eeuwenoude bomen langs de Heiligenbergerbeek.

Dit zou dan de derde ramp zijn die Amersfoort na de oorlog dreigt te treffen. De eerste was uiteraard in 1959 de zinloze en achteraf door vrijwel iedereen betreurde aanleg van de Stadsring, waardoor de toen nog complete dubbele grachtengordel om de stad verdwijnen moest, en prachtige plantsoenen grotendeels kaalgeslagen werden.

De tweede, de aanleg van een weg dwars door de oude binnenstad, kon gelukkig, mede door toedoen van de actiegroep TABAK, worden voorkomen. Zelf heb ik daar toen een bijdrage aan kunnen leveren als tekstschrijver van de opera ,,Oh Johnny Hus'', bij oudere Amersfoorters wereldberoemd.

En nu dit weer.Terwijl ik eerst meende te mogen vernemen dat Amersfoort zulke hoge ogen gooide als ,,groene stad'' Wat mij bovenal treft is de volledige zinloosheid van het kapgebeuren. Bomen waar velen van kindsaf aan verknocht zijn, verdwijnen om ja, om wat? Het zou al erg genoeg zijn als dit gebeurde om woningen te bouwen, een leuk bedrijventerrein te plaatsen of een fijne weg te realiseren. Nu gebeurt het..helemaal voor niets. Ja, voor zíchtlijnen.

Wie behoefte heeft aan zichtlijnen kan zich volgens mij naar hartelust uitleven in de Eempolder. Tenzij bij dichte mist zijn de zichtlijnen daar fantastisch. Als ik als kind in Randenbroek speelde, waren de mooiste plekjes die, waar de bomen zo dicht op elkaar stonden dat je de omliggende bebouwing of wegen nergens meer kon zien. Dat is dan voorgoed voorbij.

Afgezien daarvan, de kap van zulke oude bomen is onherroepelijk. Over tien of vijftien jaar komt er vast een jonge, energieke plannenmaker die een mooi oud stadsbos wil aanleggen. Terug naar de natuur, vlakbij de binnenstad. Maar hoe kom je dan zo gauw aan de eeuwenoude bomen die daar de kern van moeten vormen? Dat wordt zorgzaam aanplanten, en heel, heel lang wachten.

Het moge voor ieder weldenkend mens zonneklaar zijn dat dit krankzinnige project onverwijld moet worden afgeblazen, willen we hier niet, vermoedelijk al in de zeer nabije toekomst, spijt van krijgen.

J.J. Commijs

Breedeweg 4

1901RC Castricum

e-mail: jjcommijs@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie