Occupy ook in Amersfoort

24 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De lokale tak van de Occupybeweging heeft het Brouwersplantsoen in Amersfoort op vreedzame wijze 'bezet'. Zaterdag richtten de eerste betogers hun basiskamp in tussen het stadhuis en het kantoor van De Amersfoortse Verzekeringen. Vier actievoerders overnachten in koepeltentjes en maken hun boodschap duidelijk door middel van spandoeken. Op internet vermelden enkele leden dat zij ernaar streven om in ieder geval tot 5 december aanwezig te blijven in het Amersfoortse stadshart. Occupy is een wereldwijde beweging die zich verzet tegen de uitwassen van het kapitalisme. In Nederland begonnen de eerste demonstraties vorige week De grootste is in Amsterdam op het Beursplein, maar er zijn ook kampen in andere steden waaronder Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Winschoten.

Aanvankelijk hadden de actievoerders hun tenten willen opslaan vóór het station. Daar verzamelden zich zaterdag zo'n veertig actievoerders. Het station leek een perfect in het oogvallende plek, maar helaas voor de actievoerders kregen zij geen toestemming hun tenten voor op het stationsplein op te slaan. Uiteindelijk werd toen gekozen voor het Annie Brouwerplantsoen achter het gemeentehuis.

Op maandagmorgen is het ijskoud en staat er een 'smerige wind' achter het gemeentehuis, waar een aantal tentjes staat. Drie actievoerders: Remko Paulus (16), Tijmen Klooster (17) en Siemen van Rijswijk (20) staan handenwrijvend bij hun tentjes, zich warmend aan de koffie. Zaterdagnacht waren ze nog met hun achten, maar omdat een aantal van de jongeren naar school moest, hebben vier jongeren er zondagnacht geslapen. Zondag waren er nog veertig mensen bij de actie aanwezig, vertelt Siemen van Rijswijk. ,,Met onze actie willen we Amersfoort bewust maken dat we in een corrupte wereld leven, die gericht is op winst'', vertelt hij. ,,De mensen zijn er niet voor de bedrijven, maar de bedrijven voor de mensen'', vindt de 17-jarige Tijmen Klooster. Van Rijswijk betoogt dat de crisis is gemaakt door bankiers, maar dat de gevolgen ervan via de bezuinigingen worden afgewenteld op gewone mensen. ,,We willen een statement maken, mensen ervan bewust maken dat een betere wereld bij jezelf begint.'' De jongeren hopen dat er de komende dagen nog meer tenten en actievoerders bijkomen en willen voorlopig nog even doorgaan met hun actie. Daarbij krijgen ze zelfs hulp van politie en gemeente. Zo mogen ze bijvoorbeeld de toiletten op het politiebureau gebruiken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie