‘Kinderen hebben de toekomst’

19 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

,,Kinderen zijn de generatie van morgen en als we de aarde willen verbeteren, moeten we klein beginnen”, vindt ook Maria de Leeuw, kinderwerker van Stichting Welzijn Amersfoort. Ze verwacht vandaag veertig kinderen, die ze stimuleert bewuster met de natuur en het milieu om te gaan. ,,De kinderen van nu weten minder dan de kinderen van vroeger. Sommigen weten niet eens waar melk vandaan komt. Ze zijn gewend dat alles zomaar op hun bordje verschijnt”, vertelt De Leeuw.

Spelenderwijs leren over duurzaamheid AMERSFOORT - De Duurzame Karavaan reist in de herfstvakantie door Amersfoort om kinderen kennis te laten maken met thema’s als energiebesparing, afvalscheiding, zuinig omgaan met water, biodiversiteit en duurzame voeding. ,,Kinderen hebben de toekomst. Goed dat ze nu op spelenderwijze leren bewuster met de natuur omgaan”, vertelt wethouder Sebastiaan van ‘t Erve, die maandag 17 oktober het startschot gaf voor de Duurzame Karavaan in wijkcentrum de Trefhorst. door Moni Wiltenburg

Toch zijn er ook kinderen die wél veel kennis hebben van de natuur, waarvan de tienjarige Brent Schaaf er één van is. ,,De natuur is heel mooi en erg belangrijk”, vertelt hij. ,,Daarom ben ik ben tegen CO2-uitstoot. Dat is een soort gas, wat zorgt voor het broeikaseffect. Hierdoor wordt het steeds warmer op aarde, waardoor de ijskappen smelten en de wereld kan overstromen”, legt Brent fijntjes uit. Ook de zevenjarige Annika Rademaker heeft hart voor de natuur. ,,Blaadjes zijn belangrijk voor ons mensen en die groeien aan bomen”, vertelt ze ernstig. ,,Daarom is het is belangrijk dat er niet te veel mensen bij bomen wonen, want dan kappen ze die om en dan krijgen wij minder zuurstof.”

De achtjarige Ambre Elwin, maakt zich meer druk over het papier dat van bomen word gemaakt. ,,Als we geen papier meer hebben, is het niet leuk voor kleuters, want die houden van kleuren. Papier is nodig, daarom maakt het mij niet zoveel uit of het van een levende of dode boom afkomt. Wel denk ik dat het voor een levende boom niet erg fijn is, want die had nog een leuk leven kunnen hebben.” Brent en Annika zijn het niet met Ambre eens. ,,Alleen bomen die zijn omgevallen, mogen voor papier gebruikt worden”, vertelt Annika. Brent knikt instemmend. ,,Alleen dode bomen. Nu worden er hele oerwouden weggekapt en dat is schadelijk voor de dieren. De reuzenpanda is er bijna door uit gestorven.”

Annalies Mollet, één van de initiatiefnemers van het project en vestigingsmanager van kinderopvang De Blauwe Kameel, is onder de indruk van Brent. ,,De begrippen natuur en milieu kunnen kinderen vaak nog wel begrijpen, maar met het begrip duurzaamheid kunnen ze maar moeilijk mee uit de voeten”, vertelt Mollet. ,,Om het voor de kinderen toch inzichtelijk te maken, vertalen we het naar hun eigen leefomgeving”, legt ze uit. ,,We stimuleren de kinderen bijvoorbeeld om vaker een spelletje te spelen in plaats van televisie kijken. Of ze kunnen voor Sinterklaas een drinkbeker vragen, zodat ze minder gebruik maken van drank uit papieren verpakkingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie