Het was niet best

28 september 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De 2e damcompetitiewedstrijd tegen het Utrechtse Ons Genoegen werd een zware nederlaag: 12-4. Slechts 4 remises vielen de Amersfoorters ten deel. Alle overige duels gingen verloren.

door Harry de Waard

Gerrit v.d. Ham opende met een remise tegen Gerard Morsink. Net als zijn voorgaande partijen tegen de OG'er, werd het weer een ruilpartij. Elk risico werd angstvallig vermeden en zo kabbelde de partij voort naar een 6 om 6 stand. Beide spelers verkregen een doorbraak waarbij de ADG'er een schijf meer had. De schijven stonden echter zodanig opgesteld dat er geen tweede schijf naar de damlijn kon oprukken. Vervolgens werd daarom tot remise besloten.

Kees de Jonge kreeg spannend klassiek op het bord tegen Henk Doedens. Wel spannend inderdaad, maar beide spelers gingen de complicaties uit de weg waardoor het spel tot aan de laatste zet in evenwicht bleef.

Daarna kwam ADG op achterstand door een onnodige nederlaag van Piet Bottenheft tegen Jan Uijterlinde. Ook hier klassiek met als uitersten een KVO van de OG'er en ook nog eens een gewaagde kerkhofuitruil. Even later kwam de Vleutenaar positioneel sterk opzetten waar Piet geen adequaat verweer tegen had.

Ook Frits Stuger had het nakijken bij Dick de Boer. Wederom klassiek spel waarbij de Amers-foorter op beide vleugels randschijven kreeg en de OG'er daardoor een sterk centrum kon ontwikkelen. In het late middenspel nam de Boer een Coup Royal voor maar liefst 3 schijven. Het eindspel was remise maar in de tijdnoodfase die volgde wist Frits toch niet het juiste verdedigings-plan te bedenken!

Harry de Waard en Arie Schwartz deelden de punten in een rustige positionele partijopzet. Aan weerskanten werden af en toe wat plaagstootjes gegeven, maar de trucs werden doorzien. In het late middenspel stichtte een ver opgerukte schijf wat verwarring in de verdedigingslinie van de Zeistenaar, maar hij kon zijn stelling probleemloos de remisehaven inloodsen.

Gecompliceerd flankspel was te zien bij Cees Strooper, die aan Wouter Ludwig zijn handen vol had. De O.G'er veroverde over het centrum steeds meer terreinvoordeel en rondde zijn partij af met een fantastische combinatie.

Na twee keer te hebben verloren van Cock van Wijk, wilde Hans Mulder natuurlijk nu niet weer verliezen. Zijn opzet was om zijn spel te ontregelen. Dit lukte aardig want de OG'er kreeg geen grip op de stelling en moest in zijn opbouw steeds uitkijken voor combinaties. Pas tegen het eind van het middenspel moest Hans nauwkeurig spelen om de druk tegen te gaan. Maar gezien de stand had het weinig zin om alles uit de kast te halen en bood hij remise aan. Omdat van Wijk ook geen winst zag werd de vrede getekend.

Last but not least was de partij tussen Gerrit de Bruijn en Alfons Ottink. Een bizarre partij en een evenzo bizarre ontknoping. In de opening probeerde Alfons zijn geliefde halfopen klassiek op poten te zetten. Door een tijdelijk offer brak Gerrit de stand open en daarna stond hij zeker beter. Het was echter niet eenvoudig om een goed plan te vinden, zodat de Amersfoorter veel tijd verbruikte. Op een gegeven moment moest Gerrit wat sneller spelen en overzag daarbij een simpele zet waardoor Alfons toch weer halfopen klassiek op het bord bracht. Objectief was er niets aan de hand. Volgens Cees Strooper had hij zelfs nog een heel goede opbouwmogelijkheid, die werd overzien. De Bruijn moest positioneel afhaken en kwam zeer slecht te staan. Alfons wikkelde af naar een gewonnen eindspel. Hij deed het echter niet goed, waardoor Gerrit toch nog op een stand kon aansturen waarvan hij wist dat het remise werd. Nadat hij deze stelling bereikte, meende Gerrit in een vlaag van verstandsverbijstering dat het toch verloren was, dus... hij gaf op! Alfons zag de remise al evenmin en diverse omstanders ook al niet, terwijl het gewoon een zet diep was, opgemerkt door Heike Verheul! Een opmerkelijk geval van collectieve damblindheid.

OG Utrecht - ADG 12-4:

1.Wouter Ludwig -Cees Strooper 2-0(6) 2.Alfons Ottink - Gerrit de Bruijn 2-0(8) 3.Cock van Wijk - Hans Mulder 1-1 (7) 4.Arie Schwartz - Harry de Waard 1-1 (5) 5.Henk Doedens - Kees de Jonge 1-1 (2) 6.Gerard Morsink - Gerrit v.d. Ham 1-1 (1) 7.Dick de Boer - Frits Stuger 2-0 (4) 8.Jan Uijterlinde - Piet Bottenheft 2-0.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie