Maatregelen in Hoogland; Omwonenden letterlijk ziek van jeugdoverlast

17 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Vorige week belegde CDA-fractievoorzitter Roland Offereins twee bijeenkomsten voor inwoners van Hoogland. Zo wilde hij een duidelijk beeld krijgen van de jongerenoverlast. Ruim zestig mensen deden hun verhaal over de misdragingen, waaronder vandalisme en brandstichting. De rapportage van de bijeenkomsten wordt nog deze week met de burgemeester besproken.

HOOGLAND - De bestrijding van de jeugdoverlast in Hoogland staat hoog op de agenda van burgemeester Bolsius. In een brief aan omwonenden geeft hij te kennen dat de gemeente, politie en het jongerenwerk de klachten zeer serieus nemen en maatregelen treffen. Tijdens het wekelijkse veiligheidsoverleg in het gemeentehuis wordt de situatie nauwlettend gevolgd. Ondertussen lopen de gemoederen in Hoogland hoog op. Enkele inwoners zijn letterlijk ziek van de overlast en zitten thuis.

door Margreet van den Broek

Intimidatie van omwonenden leidt er toe dat gedupeerden zelf nauwelijks actie meer durven te ondernemen, ondanks dat iedereen lijkt te weten welke jongeren verantwoordelijk zijn voor de problemen. ,,Wat mij schokt zijn de verhalen van inwoners die zo gespannen zijn, dat ze niet meer kunnen werken”, aldus Offereins. Ook voorzitter Carla Hartog van vereniging Dorpsbelangen Hoogland kent die verhalen. ,,Onze taak is nu om te volgen of de instanties doen wat ze moeten doen.’’

Inmiddels zijn er maatregelen genomen. Zo doet de politie onderzoek naar brandstichting in de kliko’s bij woningen aan het park Langenoord en in de Mariakapel van de Martinuskerk. Straatcoaches, jongerenwerkers en politie zijn vaker en ook ‘s nachts aanwezig in het gebied. Zij spreken jongeren aan op hun gedrag en bekeuren waar mogelijk. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de ouders van overlastgevende jongeren. Daarnaast zijn er fysieke maatregelen genomen, zoals een brommer- en alcoholverbod en de plaatsing van een extra camera bij de Neng.

Voor jongeren die echt over de schreef gaan is er een persoonlijke aanpak, in overleg met de officier van justitie en Bureau Jeugdzorg. ,,Dat is niet vrijblijvend. Waar nodig worden en zijn, onder leiding van justitie, concrete sancties opgelegd”, meldt de gemeente in de brief. Woordvoerder Herman Wiersema bevestigt dat de burgemeester persoonlijk in gesprek zal gaan met inwoners van Hoogland over de problemen. Het bestuur van jongerenorganisatie Jong Hoogland keurt de misdragingen af. ,,Ons doel is juist het dorpse karakter te bewaren en we vinden het dan ook heel vervelend dat dit soort dingen gebeuren’’, meldt secretaris Sophie Bruins. Volgens haar zijn de probleemjongeren gezien de berichtgeving te jong om lid te kunnen zijn van Jong Hoogland. De organisatie hanteert een minimumleeftijd van zestien jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie