Scholen stoppen met schoolzwemmen

10 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Algemeen directeur Willem Kuijpers van De meerkring laat desgevraagd weten dat de scholen met het schoolzwemmen stoppen ,,omdat de opbrengst en investering in tijd voor de school niet in verhouding is. De school is veel tijd kwijt met reizen en aan- en uitkleden, voor maar die kwartier in het water. En dat gaat ten koste van andere onderwijstijd. Ook stelt hij dat de meeste kinderen al een of meerdere zwemdiploma’s hebben.

AMERSFOORT - Twee basisscholen in Amersfoort zijn gestopt met schoolzwemmen. Dat hebben zij de ouders onlangs per brief laten weten. Het gaat om De Dubbelster in Kattenbroek en De Achtbaan in Zielhorst. Beide scholen vallen onder De Meerkring.

door André van der Velde

Kuijpers noemt het onherroepelijk dat ook andere scholen zullen stoppen met schoolzwemmen. ,,Dit gezien vanuit de wens van de minister van Onderwijs om de productiviteit te verhogen, met name wat betreft taal en rekenen. Daarbij komt dat meerdere gemeentes bezuinigen op schoolzwemmen.” Hij benadrukt wel dat kinderen zonder zwemdiploma de gelegenheid moeten krijgen een diploma te halen. ,,We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om voor die kinderen schoolzwemmen naschools aan te bieden.”

Onderwijswethouder Menno Tigelaar kijkt niet op van het besluit van de twee scholen. ,,Het schoolzwemmen staat binnen het onderwijs ter discussie. Scholen maken daarin hun eigen keuzes.” Tigelaar werkt daarom momenteel aan een raadsvoorstel dat in september moet worden gepresenteerd. Uitgangspunt is dat behalen van een schooldiploma de verantwoordelijkheid is van de ouders. Kern van het plan is dat de basisscholen zwemgym gaan verzorgen. ,,Maar de kinderen zonder diploma krijgen dan een zweminstructie.” Tigelaar hoopt dat alle scholen bij dit ,,mooie plan” willen aanhaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie