‘Reality check’ in Ecuador

25 mei 2011 om 00:00 Nieuws

De drie dames kennen elkaar van De Brugkerk en gaan aankomende zomer mee met een werkvakantie van de organisatie World Servants. Van der Knaap gaat naar Ecuador, Veenstra naar Brazilië en Doppenberg naar Ghana. Om hiervoor geld in te zamelen, organiseerden ze zaterdag bij De Brugkerk verschillende acties. Naast het niet-eten, dat werd gesponsord, kon er onder meer een dansworkhop worden gevolgd en werden er auto’s gewassen. Aan het eind van de middag bakten ze pannenkoeken. ,,Het is goed gegaan. Vooral voor het autowassen was veel animo. In totaal hebben we 945 euro opgehaald. Dat is een mooi bedrag”, vertelt Van der Knaap. ,,Met het niet-eten wilden we laten zien dat we een uitdaging aangingen en niet alleen ons handje ophouden bij mensen.”

Amersfoorters vasten voor werkvakantie SCHUILENBURG - Drie Amersfoorters haalden afgelopen zaterdag op bijzondere wijze geld op voor hun werkvakanties. Esther van der Knaap (28), Dorien Veenstra (16) en Bianca Doppenberg (36) aten vierentwintig uur niets en organiseerden onderwijl verschillende activiteiten.

door Thalina Koeleman

Van der Knaap vond 24 uur niet eten goed vol te houden. ,,Je weet van tevoren niet hoe je erop reageert. Tegen het avondeten kregen we allemaal een beetje een hongergevoel. Ondertussen serveerden we gewoon pannenkoeken aan anderen”, zegt ze lachend. Op zondagochtend 8 uur mochten ze weer eten. ,,Ik heb niet heel veel meer gegeten dan normaal. Het viel allemaal erg mee.”

In augustus helpt Van der Knaap samen met een werkgroep drie weken lang mee aan de bouw van een school in het plaatsje Limoncito in Ecuador. ,,Ik wil met deze reis een ‘reality check’ doen. Je ziet op het nieuws vaak beelden van arme mensen, maar het komt nooit echt dichtbij. Ik wil met eigen ogen zien hoe zij leven. Ik vind het super dat je dan meteen de bevolking kunt helpen. Ik doe dit ook vanuit mijn geloof, omdat ik dienstbaar wil zijn.”

De groep van twintig personen gaat naar een gemeenschap met ongeveer 40 kinderen en in totaal 120 inwoners. ,,We gaan een gebouwtje met twee klaslokalen neerzetten. Daarnaast komen een eetzaal en zes latrines.” Ze werken samen met een lokale ondernemer en de plaatselijke bevolking. ,,Met deze school geef je de kinderen een toekomst. Het lijkt ‘maar’ een gebouw, maar het heeft effect op de langere termijn.”

Het is voor de eerste keer dat ze meegaat op een werkvakantie. ,,Ik verwacht dat het een intense ervaring zal zijn die ik mijn hele leven zal meenemen. Wellicht beïnvloedt het ook mijn denkpatroon over hoe de wereld in elkaar zit.”

Hoewel het leven in Ecuador heel anders zal zijn dan in Nederland, verwacht ze weinig problemen. ,,Ik zie eigenlijk alleen op tegen het naar de toilet gaan. Ik verwacht dat wij ook een gat in de grond hebben, niet zo’n mooie pot als hier. Maar dat overleven we ook wel weer”, zegt ze glimlachend. Na haar reis wil ze sowieso in haar kerk vertellen over haar belevenissen. ,,Wie weet kan ik ook andere mensen aansteken om zoiets te ondernemen of inspireren om in hun eigen wijk iets te doen. Wij doen het kilometers ver weg, maar je kunt ook in je eigen omgeving wat voor een ander betekenen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie