‘Nieuw wijkinformatiecentrum’

11 mei 2011 om 00:00 Nieuws

De werkgroep Soesterkwartier onder leiding van oud-wethouder Ben Stoelinga heeft scenario’s voorbereid met het oog op de bezuinigingen en de nieuwe welzijnsvisie van de gemeente. Met als uitgangspunt dat er 25 procent moet worden bezuinigd, is gekeken naar de huidige welzijnsdiensten in het Soesterkwartier en het gewenste voorzieningenniveau. De werkgroep schetst een lange en een korte termijnscenario. De lange termijn is een periode tussen de 5 en 10 jaar; de korte termijn een periode tussen de 1 en 5 jaar. Het rapport met aanbevelingen werd onlangs aangeboden aan wethouder Boeve. SWA en WBT kunnen het rapport gebruiken in discussies met politiek Amersfoort.

Werkgroep Soesterkwartier schrijft rapport SOESTERKWARTIER - Binnen vijf tot tien jaar moet er een centraal wijkinformatiecentrum zijn in het hart van het Soesterkwartier. Dat adviseert de werkgroep Soesterkwartier in het rapport ‘Laten we welzijn!’ Het rapport werd geschreven op verzoek van de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) en het Wijk Bewoners Team Soesterkwartier (WBT).

door John Spijkerman

In het rapport wordt gepleit om het jongerenwerk voor de jeugd tussen 10 en 16 jaar uit te voeren in verschillende accommodaties in de wijk. Een van de uitgangspunten van de werkgroep is dat de welzijnsactiviteiten zoveel mogelijk moeten worden ondergebracht in bestaande accommodaties. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van sportclubs, kerken en scholen die medegebruikers zoeken voor hun ruimtes. Alle accommodaties en organisaties moeten in kaart worden gebracht en organisaties moeten samenwerken. Dat is efficiënter en werkt kostenbesparend. Een ‘sociaal makelaar’ kan een belangrijke rol spelen bij het beheer en gebruik van de accommodaties. Deze persoon moet kijken naar de activiteiten, de behoeften van de wijkbewoners en de beschikbare accommodaties.

Jongerencentrum de Reset kan op korte termijn worden gesloten. Jongerenactiviteiten kunnen in wijkcentrum De Sleutel worden ondergebracht. Op de langere termijn kan ook De Sleutel worden gesloten. Op de plek waar het jongerencentrum en het wijkcentrum staan zouden bijvoorbeeld seniorenwoningen kunnen worden gebouwd met gewenste dagvoorzieningen voor senioren uit de wijk. De zorgcentra Puntenburg en Birkhoven kunnen meer worden ingezet voor dagopvang, maaltijden en activiteiten voor (kwetsbare) ouderen.

De werkgroep vindt dat er een wijkinformatiecentrum moet komen met vergaderruimte. Dat zou rond de Emmauskerk/Noordewierweg kunnen. Daar kan bijvoorbeeld een inloop komen voor het Centrum voor Jeugd en Gezin en een informatiepunt voor ouderen.Tot het moment dat er een wijkinformatiecentrum is, moeten centrale functies worden ondergebracht in accommodaties die centraal in de wijk liggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie