Gemeenteraad mag besluiten over nieuw onderkomen Hemus

13 april 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeenteraad moet aangeven hoe belangrijk de politiek het vindt of het nieuwe Huis van de Watersport er komt. Het financieringsplan van roeivereniging Hemus kent een tekort van naar schatting 440.000 euro. Het college van b en w wil van de gemeenteraad weten of het bereid is het tekort aan te vullen. Een andere optie is een onderzoek naar mogelijkheden iets te doen met het huidige clubhuis van Hemus bij Elzenaar.

In 2009 heeft de gemeente een bijdrage van € 1.1 miljoen toegezegd voor de realisatie van het brede concept Huis van de Watersport. Sindsdien is het concept voor het Huis van de Watersport bijgesteld. De Reddingbrigade gaf in maart aan dat zij niet meer deelneemt in het initiatief Huis van de Watersport. Eerder trok de Stichting Waterlijn zich uit het initiatief terug. Roeivereniging Hemus is nu de enige initiatiefnemer. Het plan is van een breed concept bijgesteld naar een plan voor een verenigingsgebouw. Nieuwe berekeningen laten zien dat er ongeveer de helft meer geld nodig is om het bijgestelde plan te financieren dan gedacht in 2009.

In de oorspronkelijke berekeningen is een aantal kosten niet meegenomen. Zo is inschatting van de aankoop van de grond te gunstig gebleken. De vraagprijs van deze grond ligt ver af van de getaxeerde waarde. Ook blijkt dat als gevolg van de dijkverplaatsing een hoogspanningskabel verplaatst moet worden.

Omdat het oorspronkelijke concept van het Huis van de Watersport is aangepast en er een tekort is, vraagt het college in het licht van de aankomende bezuinigingen of de gemeenteraad bereid is de tekorten aan te vullen. Binnen het sportbudget van de gemeente is voor dit tekort alleen dekking door het budget van de 1/3e- regeling voor de komende jaren in te zetten. Dit zou echter wel betekenen dat drie jaar lang geen andere aanvragen van verenigingen kunnen worden toegekend. Burgemeester en wethouders leggen in een peiling aan de gemeenteraad voor of deze hiertoe bereid is, of dat de huidige locatie Elzenaar als alternatieve locatie nader onderzocht moet worden.

Bij de behandeling van het structuurplan Maatweg op 8 maart 2005 nam de gemeenteraad het besluit om het Huis van de Watersport binnen het plangebied Maatweg op een ecologisch verantwoorde manier mogelijk te maken. De locatie van het Huis van de Watersport ligt ter hoogte van de locatie van het nieuwe ziekenhuis. In de raadspeiling van 24 november 2009 werd duidelijk dat de bouw van het Huis van de Watersport mogelijk was als de gemeente een substantiële financiële bijdrage zou leveren. Daarnaast diende ook vanuit de provincie aanzienlijke subsidie te worden verworven. Verder heeft het toenmalige college aangegeven dat de kosten van verplaatsing van de dijk, noodzakelijk voor de bouw van het Huis van de Watersport, voor rekening van de initiatiefnemers zouden komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie