‘Gedenken, leren en bezinnen’ bij herdenking Kamp Amersfoort

20 april 2011 om 00:00 Voorpagina

AMERSFOORT - Terwijl de zon fel schijnt, wordt dinsdag 19 april bij Kamp Amersfoort herdacht dat 66 jaar geleden het kamp officieel werd overgedragen aan Loes Van Overeem, de vertegenwoordigster van het Nederlandse Rode Kruis. Honderden oud-gevangen, nabestaanden en belangstellenden staan stil bij de slachtoffers van Kamp Amersfoort.

door Thalina Koeleman

Voorzitter van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Martin van Hoogevest, haalt in zijn openingswoord de recente gebeurtenissen in de Arabische wereld en Alpen aan den Rijn aan. ,,De hoe- en waaromvragen worden hier in Kamp Amersfoort nog elke dag gesteld. We gedenken, leren en bezinnen."

Tijdens het zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus worden de Nederlandse vlag en de vlag van het Rode Kruis gehesen. Hierna komt oud-gevangene Nico Starrenburg het podium op om te vertellen over zijn ervaringen tijdens de oorlog. ,,Het was een beroerde tijd, maar ik heb er veel van geleerd. Je krijgt meer waardering voor wat je hebt."

Tijdens het voordragen van het gedicht 'Het duister' van Lars Brummel (16) uit Epe is het stil in de witte tent, waar de herdenking wordt gehouden. Lars schreef zijn gedicht voor de dichtwedstrijd 'Dichter bij 4 mei', dat jaarlijks georganiseerd wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het gaat over het duister dat is verdwenen maar wel een schaduw nalaat en over het licht van vrijheid en hoop.

Tijdens de twee minuten stilte gaan de gedachtes terug naar de donkere jaren van Kamp Amersfoort. De drukke wereld gaat door, maar Kamp Amersfoort is even een plek van stilte en rust.

Na de herdenking worden er kransen en rode rozen, symbool voor Kamp Amersfoort, neergelegd bij het monument 'De Stenen Man'. In een lange stoet lopen de mensen over de voormalige schietbaan naar het monument. De zon schijnt tussen de bomen door en laat haar stralen op de bloemen vallen bij De Stenen Man.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie