´Geen chloor door Amersfoort´

30 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

Die toezegging deed hij dinsdagavond tijdens een door de SP op de agenda gezet debat. ,,Elke chloortrein door Amersfoort is er eigenlijk één te veel’’, aldus Bolsius.

AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius zal zich in politiek Den Haag sterk maken om chloortransporten door Amersfoort voortaan tegen te gaan.

door André van der Velde

Eerder op de avond had de SP een protestmars georganiseerd tegen de chloortransporten die Akzo Nobel tot half april uitvoert. Het chemieconcern mag namelijk incidenteel en onder bepaalde voorwaarden vanuit haar fabriek in Duitsland de levensgevaarlijke stof via het spoor naar de chloorfabriek in de haven van Rotterdam vervoeren. Tot half april wordt in totaal 4300 ton tijdens nachtelijke uren vervoerd. De gekozen route voert door Amersfoort.

Burgemeester Bolsius sprak na afloop van de protestmars zijn waardering ervoor uit.

In het aansluitende debat in de gemeenteraad uitte hij zijn ergernis over het feit dat hij het nieuws over transporten uit de krant had moeten vernemen. Hij kondigde aan de Veiligheids Regio Utrecht (VRU), die van de transporten wist, op de communicatie aan te spreken.

Verder zegde hij toe uit te zoeken welke gevaarlijke stoffen überhaupt per trein, maar ook over de weg door Amersfoort worden vervoerd.

De chloortransporten zijn weliswaar gerechtvaardigd op basis van het afspraken uit het verleden, maar het liefst ziet Bolsius die transporten niet meer door Amersfoort gaan, liet hij de raad eveneens weten.

Een motie van de SP waarin Bolsius de opdracht krijgt de chloortransporten uit Amersfoort te weren, werd door een meerderheid van de raad overbodig geacht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie