Klacht over geluid Highlands

23 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Volgens Karssen is er bij de vorige editie van het Highlands Festival beduidend meer geluid geproduceerd dan was afgesproken. Het volumemaximum van 70 decibel dat geldt voor evenementen in Park Schothorst, zou fors zijn overschreden. Uit eigen geluidsmetingen blijkt volgens Karssen dat ‘s middags rond 12.30 uur het geluidsniveau gemiddeld lag op 80 tot 85 decibel met een uitschieter naar 90 decibel. Bij metingen ‘s avonds lag het gemiddelde op 90 tot 95 decibel met uitschieters tot boven de 100 decibel. ,,We zijn niet tegen het evenement maar wel tegen de geluidsoverlast. De handhaving moet beter. Dit lijkt nergens op.’’ Dat de organisatie van Highlands zelf permanent metingen verricht, gaat er bij Karssen niet in. ,,Of men weet dat het niveau veel te hoog is, maar doet zelf niets óf het is een leugen dat men zelf meet.’’ Volgens Karssen moet bij evenementen het doen van geluidsmetingen niet worden overgelaten aan de organisatoren van het evenement. Karssen vindt dat de gemeente als vergunningverstrekker moet controleren op naleving van de voorwaarden van de vergunning. Hij zegt dat er meer mensen zijn die vorig jaar hebben gemeten en hebben geconstateerd dat normen werden overschreden.

‘Sancties als vergunning, niet wordt nageleefd’ AMERSFOORT - Geluidsmaxima tijdens het Highland Festival in Park Schothorst werden vorig jaar ruimschoots overschreden, stelt secretaris Karssen van volkstuindersvereniging De Brinken. Karssen deed zelf geluidsmetingen en vraagt zich af waarom de gemeente als vergunningverstrekker niet controleerde op het naleven van de voorwaarden in de vergunning. Volgens hem laat de gemeente de metingen over aan de organisatie van het Highland Festival. Wethouder Barendregt ontkent dat de gemeente niet heeft gecontroleerd. Henk Hak van het Highlands Festival benadrukt dat de organisatie zich keurig aan de regels heeft gehouden.

door John Spijkerman

Volgens wethouder Barendregt heeft het Service Bureau Gemeenten vorig jaar tijdens Highlands in opdracht van de gemeente 21 geluidsmetingen gedaan. ,,Ik ben vorig jaar zelf mee geweest met de decibellenmeter. Die dag zijn op verschillende momenten op verschillende plekken decibellen gemeten.’’ In slechts twee gevallen was er sprake van een overschrijding. Dat zou zijn gemeld bij de organisatie, waarop volgens Barendregt het geluid direct zou zijn teruggeschroefd.

,,We hebben ons keurig aan de eisen gehouden’’, reageert organisator Henk Hak. ,,We hebben uiterst professionele apparatuur. Er zijn metingen gedaan door ons en door de gemeente. De gemiddelden waren keurig.’’ Wethouder Barendregt denkt dat het wel meeviel met de overlast. Ze baseert zich op bevindingen van de klankbordgroep rond Park Schothorst waarin bewoners zitting hebben. ,,Die hebben geconstateerd dat het goed is verlopen.’’

Karssen vindt dat er bij Highlands 2011 beter moet worden gecontroleerd. ,,Bovendien moeten er ook sancties worden opgelegd als men zich niet aan de de voorwaarden van de vergunning houdt.’’ Na twee of drie waarschuwingen, zou dat gevolgen moeten hebben voor de vergunning, vindt hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie