Corporaties brengen asbest in kaart

23 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Asbest is de laatste weken weer behoorlijk in het nieuws. Woningcorporatie Alliantie Eemvallei gaat de asbestcement daken in de wijk Jeruzalem saneren; Portaal is bezig met een asbestsanering in Katttenbroek. Van 1945 tot 1983 werd asbest vaak gebruikt als bouwmateriaal. Hechtgebonden asbest dat is gebruikt is in bouwmaterialen, bijvoorbeeld in golfplaten van asbestcement, is niet gevaarlijk. Het wordt gevaarlijk als erin wordt gezaagd, geboord of geschuurd. Dan komen asbestvezels vrij die kanker kunnen veroorzaken.

AMERSFOORT - Asbest-inventarisatie is een verantwoordelijkheid van de pand-eigenaren, vindt wethouder Boeve. De gemeente heeft geen budget om een stadsbrede inventarisatie te verrichten. Woningcorporaties zijn al veel langer bezig om het aanwezige asbest in de woningen die zij verhuren in kaart te brengen.

Woningcorporatie Portaal heeft de afgelopen weken alle 9000 huurders in Amersfoort en Soest een brief gestuurd met informatie over asbest in hun woning. Bij de brief zat ook een sticker waarop was aangegeven waar in de woning asbest is gebruikt. Het is de bedoeling dat de bewoners die sticker in de meterkast ophangen. ,,We zijn er al jaren mee bezig. We lopen redelijk voorop in Nederland’’, zegt Portaalwoordvoerder Stephan Gradissen. ,,We willen voorkomen dat mensen niet weten dat er asbest in de woning is gebruikt. We willen voorkomen dat bewoners klussen in woningen die asbest bevatten.’’ Niet de aanwezigheid van asbest in woningen is schadelijk, maar het boren in asbestplaten kan een risico opleveren. ,,Zolang je er niet aankomt, is het niet schadelijk en gevaarlijk asbest saneren we echt.’’

Ook de Alliantie is bezig met het maken van een uitgebreid asbest-inventarisatieplan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie