Nieuwland kan geen potten breken

16 februari 2011 om 00:00 Voetbal

De rode kaart die Jelte Bakker in de 36e minuut moest incasseren, brak de thuisploeg na de pauze op. De formatie van trainer Wim van ‘t Westeinde probeerde de achterstand in het tweede bedrijf nog wel weg te werken maar al snel bleek dat Nieuwland in de voorste linie vaak een man miste. Daardoor kwam de winst van de bezoekers niet in gevaar en was het duel na de derde treffer van de gasten, halverwege de tweede helft, definitief beslist.

AMERSFOORT - De wedstrijd tegen UVV moeten de voetballers van Nieuwland maar zo snel mogelijk vergeten. Op eigen veld kregen de Amersfoorters zaterdag met duidelijk verschil (0-3) klop van de Utrechters die de rust ingingen met een 0-2 voorsprong en een man meer op het veld. door Balt Gmelig

Twee tegenvallers al vroeg in de wedstrijd hadden veel invloed op het spelverloop. Nieuwland verdediger Frank van de Ven stond amper een kwartier in het veld toen hij zich vanwege een blessure al door Rob Geertsma moest laten vervangen. Toen was de stand al 0-1.

Een slechte start dus voor trainer Wim van ‘t Westeinde. De geplaagde oefenmeester kon voor de ontmoeting tegen het iets hoger geklasseerde UVV al geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Dirk Jan Beeftink, Dennis Schoonderbeek en Hossein Mezbanali. Schoonderbeek speelt inmiddels in het tweede team van Nieuwland omdat de middenvelder onvoldoende kan trainen. Mezbanali kreeg na een rode kaart in de vorige competitieronde van de KNVB een flinke schorsing opgelegd. Vijf duels moet de aanvaller die eerder dit seizoen ook al rood zag, langs de kant toekijken en daar neemt Nieuwland geen genoegen mee. De club is tegen de straf in beroep gegaan.

Het verzwakte Nieuwland keek al na vijf minuten tegen een achterstand aan. De defensie was even niet bij de les en daarvan profiteerde de vrijstaande Kevin Valkenburg: 0-1. Het antwoord van de thuisclub bleef uit. De aanvallers Johan Gelderblom, Nordin Karraz en Virginio Damo maakten het de verdediging van UVV niet lastig.

Tot overmaat van ramp moest Nieuwland na 36 minuten met een man minder op het veld verder spelen. Jelte Bakker kreeg, volgens eigen zeggen, een elleboogstoot van een tegenstander. De middenvelder sloeg terug en dat zag scheidsrechter Smith. Een rode kaart was het gevolg. Daarmee was het leed voor de thuisclub in de eerste 45 minuten nog niet voorbij. Op slag van rust zorgde Valkenburg voor de tweede Utrechtse treffer: 0-2.

Met Marlon Gouverneur in de ploeg voor Damo probeerde Van ‘t Westeinde na rust de bakens te verzetten. Nieuwland acteerde ook beter maar veel kansen kreeg de thuisploeg niet. Halverwege de tweede helft velden de bezoekers het vonnis over Nieuwland. Rene de Blok liet de derde UVV treffer aantekenen: 0-3. ,,UVV heeft verdiend gewonnen”, concludeerde Damo na afloop.