20e Editie Amersfoortse Bergcross

9 februari 2011 om 00:00 Sport

Daar de 19e editie afgelopen jaar op het laatste moment niet door kon gaan vanwege de slechte weersomstandigheden, dit jaar de ultieme uitdaging voor veel atleten om deel te nemen aan deze krachtmeting op crossgebied. Hans Marinus, voor het eerst namens organisator AV Altis actief als voorzitter van het organisatiecomité: ,,Vorig jaar moesten we machteloos toezien hoe het weer een einde maakte aan een gedegen voorbereiding van deze bergcross. Ik ben blij dat het dit jaar wel doorgang heeft kunnen vinden. Zo’n man of vijftig aan vrijwilligers zijn erg druk om deze dag de gewenste inhoud te geven. Hun steun is onontbeerlijk voor een goede invulling en afloop van dit prachtige loopevenement. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het helemaal goed gaat komen. Ondanks een 29-tal andere loopevenementen in Nederland, hebben wij toch nog zo’n 10% meer inschrijvingen dan vorig jaar. Dat stemt absoluut tot tevredenheid.”

AMERSFOORT - Op het mooie, maar zware parcours op de Amersfoortse Berg (tegenover het Berghotel) vond afgelopen zondag de twintigste editie plaats van de inmiddels in geheel atletiekland bekende en gerenommeerde Amersfoortse Bergcross. Vele atleten, van jong tot oud, prestatief en recreatief, vonden ook ditmaal hun weg over de bochtige zandpaden in een heuvelachtig bosgebied. Een cross die vanwege de hoogteverschillen het predicaat ‘zeer lastig’ ten volste verdiende. door Huub van Aerssen

Juniorenloop

De Bergcross begon net als voorgaande jaren met het juniorendeel waar in de diverse leeftijdsklassen met daaraan gerelateerd de afstand werd gestart. Bij de allerjongsten lag verdriet en vreugde heel dicht bij elkaar. Of het nu tranen waren van plezier of tranen van vermoeidheid, het mocht de pret niet drukken. Bovenal stond de ultieme prestatie centraal. Bij de Jongens pupillen C (1000 m) werd winnaar Jibbe Teeuwissen; bij de Meisjes pupillen C (1000 m) was dat Carmen Huikeshoven; winnaar Jongens pupillen B (1000 m) Timo Mols uit Amersfoort; Meisjes Pupillen B (1000 m) Kipsten Medema; Jongens pupillen A (1000 m) Liam Szcerba; Meisjes pupillen A (1000 m) Madelief Kok uit Hoogland; Jongens junioren D (1500 m) winnaar Cain Rutgers; Meisjes junioren D (1000 m) Linda Alzate Ramirez; Jongens junioren C (2.2 km) Mike de Jong uit Hoevelaken; Meisjes junioren C (1500 m) Lotte van der Velde van AV Triathlon; Jongens junioren AB (4.4 km) Justin van Benten; Meisjes junioren AB (2.2 km) Anke Suijkerbuijk en Katja Slangewa van AV Altis. De winnaars liepen stuk voor stuk goede tijden en er vielen diverse persoonlijke records.

Seniorenloop (wedstrijd prestatief)

Bij de senioren en de Masters stonden zowel de heren als de dames aan de start voor hun loop over een afstand van respectievelijk 8.8 km (vier grote ronden heren) en 6.6 km (drie grote ronden dames). In totaal zo’n 70 atleten verdeeld over de diverse leeftijdscategorieën die de strijd met zichzelf, de elementen en de concurrentie aangingen. Bij de heren lag Ramden Sneussi uit Veenendaal lange tijd op kop, maar eindigde na 8.8 km toch op een derde plaats. Sneussi: ,,Ik dacht dat de wedstrijd over drie ronden ging. Op basis daarvan had ik mijn schema opgebouwd. Daardoor kwam ik in de vierde ronde in de problemen. Een absolute inschattingsfout van mijzelf.” Winnaar bij de heren werd in een tijd van 31.04 min. Tilburger Robert Planting, die lange tijd samen met Sneussi aan de leiding liep. Bij de dames was er winst voor Ingrid Versteegh uit Breda die een winnende tijd liep van 25.33 min. Versteegh: ,,Ik ben van oorsprong Amersfoortse dus ik was enigszins bekend met de omgeving. Maar de hoogteverschillen en het continu berg op en af maakten deze cross als uiterst lastig. Voor mij een goede voorbereiding op het NK in maart aanstaande.”

Recreanten (trimloop)

Zo’n 250 deelnemers stonden aan start van de trimloop over 2.2, 4.4, 6.6 of 8.8 km. Ook hier tijdens de loop verhitte gezichten die echter na afloop straalden vanwege de ultieme prestatie die was neergezet. Een prachtig sluitstuk van een goed georganiseerde 20e editie van de Amersfoortse Bergcross.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie