Alliantie pakt asbestdaken aan (+ video)

16 februari 2011 om 00:00 Nieuws

In juni 2010 heeft de Alliantie besloten de asbesthoudende daken te vervangen. Op de daken komen nieuwe antraciet golfplaten. Behalve de daken van de woningen worden ook die van de bergingen vervangen. Per blokje van maximaal acht woningen duren de werkzaamheden drie weken. Behalve aan de buitenkant worden ook asbesthoudende materialen aan de binnenkant verwijderd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om asbest dat is gebruikt bij geisers en gevelkacheltjes. In sommige woningen wordt asbesthoudende vloerbedekking verwijderd.

Opnieuw praten over toekomst van Jeruzalem KOPPEL - Vanaf 14 maart gaat woningcorporatie de Alliantie Eemvallei asbesthoudende daken vervangen van 223 woningen in de wijk Jeruzalem. De vervanging gaat het hele jaar duren en kost bijna drie miljoen euro. De bewoners worden tijdens een zestal inloopavond geïnformeerd over de uitvoering van het project.

door John Spijkerman

In principe is er een vergunning afgegeven voor de sanering. ,,Maar op 14 maart kunnen we daadwerkelijk aan de slag’’, zegt Arie Stapper van Alphaplan dat de directievoering doet. Asbestsaneerder Vlasman uit Alphen aan de Rijn is de hoofdaannemer. Het plan van aanpak voor de sanering is besproken met de gemeente. De GGD en Arbeidsinspectie hebben bepaald dat de bewoners tijdens de sanering gewoon in de woningen kunnen blijven. ,,Het is een open sanering. Er mag in de buitenlucht worden gesaneerd.’’ Voor de veiligheid en om te voorkomen dat er iets zou kunnen vallen, wordt een steiger geplaatst om de huizenblokken. Als er echt gesaneerd wordt, moeten ramen en deuren vijf dagen gesloten blijven. Als de voorkant van de woning wordt aangepakt, verlaten bewoners de woning via de achterkant en vice versa. Voor het geval zij toch onoverkomelijke problemen hebben met de sanering, is een aantal wisselwoningen beschikbaar.

,,De contacten met de bewonerscommissie zijn hersteld’’, vertelt directeur Koos Koolstra. De bewonerscommissie verweet de Alliantie nalatigheid en vond dat bewoners te laat waren geïnformeerd over de gevaren van asbest. Ook had de corporatie te laat maatregelen genomen, vond de commissie. ,,We hadden de communicatie beter kunnen doen’’ erkent Koolstra. ,,We hadden voortdurend in contact moeten staan met de bewonerscommissie. We gaan een nieuwe start maken.’’ De corporatie wil binnenkort overleggen met de bewonerscommissie en de bewoners over de toekomst van de woningen, die na de oorlog als prefab woningen zijn gebouwd. Daarbij wordt gekeken naar alle opties: variërend van renovatie, gedeeltelijke renovatie tot sloop.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie