‘Het wordt altijd een feestje’

2 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Na een ochtendje flyeren in de vrieskoude doen de zes Sofietjes zich in wijnbar/café Leff te goed aan een welverdiende warme koffie. ,,We hebben vanochtend tientallen nieuwe gastvrouwen en -heren geworven”, vertelt Fokkemijn Verwers tevreden. Bij Sofie aan Tafel nodigen Amersfoorters verspreid over de stad andere Amersfoorters uit om samen te dineren, lunchen borrelen of ontbijten, legt ze uit. ,,Mensen die ze nog niet zo goed kennen, bijvoorbeeld de buren, kinderen uit de buurt, collega’s of leden van de sportvereniging hebben zo de gelegenheid elkaar op een gezellige ongedwongen manier elkaar te leren kennen.”

Meetafelen met Sofie aan Tafel op 26 maart AMERSFOORT - Ze trokken vrijdagochtend veel bekijks op de Hof. Zes in het groen gestoken dames met fluoriserende felgroene pruiken op, die tussen de kraampjes door het winkelend publiek uitnodigden mee te doen aan Sofie aan Tafel. Zaterdag 26 maart is het namelijk weer zover. Dan zullen voor de vijfde keer Amersfoorters de tafel dekken voor ‘onbekende bekenden’.

door André van der Velde

Elk jaar voeren de Sofietjes actie op de Hof om Amersfoorters te verleiden mee te doen. ,,We horen van heel veel mensen dat ze eigenlijk al jaren mee willen doen, maar dat dat er niet van gekomen is”, vertelt Sofietje Jolien Klaarenbeek ,,Wij helpen ze zo graag over die drempel heen. Het is op zich ook lastig om mensen zo maar uit te nodigen. Via Sofie aan Tafel is dat veel gemakkelijker, Sofie slecht drempels.”

Mede-Sofietje Conny Meslier knikt instemmend. ,,Sofie aan Tafel is eigenlijk een heel simpel en briljant idee. Dat is ook de kracht ervan.” Yolande Derksen aanvullend: ,,Je kunt iedereen uitnodigen om bij je thuis te eten. Mensen die je kent van het schoolplein, de kerk, de sportclub, of de straat. Het wordt altijd een feestje. En er komen verrassende dingen uit. Mensen krijgen een andere band met elkaar. Wat het is, valt niet echt te benoemen, maar het is er en het is een verrijking.’’

Het blijft niet alleen bij Amersfoort wat de Sofietjes betreft, zegt Verwers. ,,Dit jaar doet ook Hilversum mee, evenals in een wat kleiner verband Nijkerk, Deventer en De Bilt.” Klaarenbeek aanvullend: ,,Het initiatief is stapsgewijs gegroeid. Het groeit organisch. In 2007 begonnen we met 80 tafels met mensen die we zelf kenden en we bij wijze van spreken achter de broek aanzaten om mee te doen. Daarna heeft het zich als een olievlek over Amersfoort uitgebreid en ons streven is heel Nederland.” ,,En straks gaan we internationaal, Sofie is grenzeloos”, zegt Meslier breed lachend.

Voorafgaand aan Sofie aan Tafel, vindt op vrijdag 11 februari tussen 15.30 en 19.00 uur in het Stadscafé in de Observant een Voorproefje plaats. ,,Mensen kunnen dan eens kijken of het iets voor hen is”, licht Alet van ‘t Eind toe. Men kan zich dan ook schrijven en de gastheren en -gastvrouwen kunnen tijdens het voorproefje hun tasje met uitnodigingskaarten en spulletjes voor de tafel ophalen. Daar zitten ook allerlei cadeautjes bij. Wat?” Dat is een verrassing”, zegt ze glimlachend.

uZie ook www.sofieaantafel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie