‘Nooit overlast gehad van Alem’

5 januari 2011 om 00:00 Nieuws

,,Ik begrijp dat een coffeeshop hier niet meer in het plaatje past met een school hier tegenover. Maar ik woon hier nu ruim een jaar direct naast en heb eigenlijk nog nooit overlast gehad, in tegendeel”, vertelt Anna van Es in haar woning pal naast het pand waarin tot voor kort Alem in zat. Van de coffeeshop is niet veel meer te zien: de reclame-uitingen zijn weggehaald, de deur zit potdicht en het metalen rolluik is dag en nacht naar beneden.

AMERSFOORT - Vooruitlopend op de verplichting om per 1 januari de deuren te sluiten, was coffeeshop Alem aan de Schimmelpenninckstraat al enkele weken dicht. Coffeeshops moeten, als ze zich bevinden binnen een straal van 250 meter van een school, het veld ruimen. Omwonenden zijn er niet per definitie blij mee, zoals Anna van Es. ,,Ik ben vooral huiverig voor wat er terugkomt.”

door André van der Velde

Kebabzaak

,,We moeten nu afwachten wat er voor terugkrijgen”, gaat Van Es verder. ,,De geruchten gaan dat er een eethuisje, een kebabzaak in komt. Ik weet niet of dat klopt, maar als zo’n soort zaak er inkomt weet ik niet of we daar blij mee moeten zijn. Die eigenaar heeft voor een deel andere belangen dat de eigenaar van de coffeeshop had. Coffeeshopklanten mochten niet rondhangen en moesten naar binnen, of snel weg. De eigenaar van een eetzaak zal juist blij zijn wanneer er mensen blijven hangen.”

Van Es wil een lans breken voor Alem. ,,Het algemene beeld is dat coffeeshops veel overlast veroorzaken, dat er veel zooi is. Maar daarvan was bij Alem geen enkele sprake. Het was er juist heel sociaal en positief. De eigenaar heeft zijn uiterste best gedaan hier overlast van zijn klanten te voorkomen. Als er typetjes waren die overlast veroorzaakten werden ze door de eigenaar en de vaste klanten gelijk teruggefloten.’’

De directe omgeving werd ook goed in de gaten gehouden. ,,Mijn vriend rookt buiten en hij heeft weleens een peukjes in de tuin gegooid. De eigenaar kwam een keer bij ons land met mij langs met de vraag of dat peuken van zijn klanten waren, in dat geval wilde hij ze opruimen”, ze vervolgt lachend, ,,eigenlijk had ik ‘ja’ moeten zeggen.”

Rustiger

Wel merkt Van Es dat door er het verdwijnen van Alem minder verkeer in de Schimmelpenninckstraat is. ,,Het aan- en afrijden van auto’s is er nu niet meer. En de vele scootertjes stoorden ook wel. Het is nu lekker rustig in de straat.”

Ook is het een stukje saaier geworden, want als als directe buurvrouw van de coffeeshop zag ze soms bijzondere klanten. ,,Opaatjes en omaatjes, die misschien om medische redenen wiet haalden; moeders op de fiets, die even naar binnengaan en het kind buiten laten - iets waar ik zelf niet zo goed bij kan - en mensen in bedrijfskleding, waarvan je je afvraagt wat hun baas ervan zou vinden”, somt ze op.

Behalve Alem, moet ook coffeeshop Freetime aan de Van Galenstraat de deuren per 1 januari gesloten hebben omdat de zaak te dicht bij een school ligt. De gemeente Amersfoort telt zo nog vier gedoogde coffeeshops.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie