Voorbereiding Kerkennacht van start

5 januari 2011 om 00:00 Algemeen

AMERSFOORT - Een spetterende muziekuitvoering of een verstilde meditatieworkshop, een pittig debat of een gesprek met een auteur, een spoedcursus bijbellezen of een filmvoorstelling - bij de eerste Kerkennacht in Amersfoort, zaterdag 25 juni 2011, kan het publiek kiezen uit een breed aanbod. Alle kerken en christelijke geloofsgemeenschappen in de stad worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze manifestatie. Donderdagavond 20 januari om 20.00 uur is er in de Nieuwe Kerk een informatieavond.

door Koos van Noppen

Behalve een ‘Museumnacht’ kent Amersfoort in 2011 dus ook een ‘Kerkennacht’, op een zomerse zaterdagavond, dichtbij de langste dag van het jaar. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die niet gewend zijn om een kerk te bezoeken juist dan de gelegenheid te baat nemen. En voor doorgewinterde kerkgangers biedt het de mogelijkheid om eens te buurten in andere kerken.

Het concept is eenvoudig: Alle kerken en christelijke geloofsgemeenschappen rollen om 18.00 uur de rode loper uit voor een breed publiek. Ze stellen geheel naar eigen inzicht een toegankelijk en aantrekkelijk programma samen; lengte en inhoud variëren per locatie. Daarnaast zijn er enkele ‘publiekstrekkers’ op stadsniveau. Aan het eind van de avond is er een slotmanifestatie in de binnenstad.

Het initiatief is genomen door een groep vrijwilligers onder auspiciën van de Raad van Kerken. Kees Hoogendoorn, voorzitter van de Raad van Kerken Amersfoort, leidt de stuurgroep; ds. Hans van Dolder, predikant van de protestantse wijkgemeente ‘De Brug’, is voorzitter van de projectgroep, die zal zorgdragen voor de coördinatie en de publiciteit. Iedere christelijke geloofsgemeenschap in de stad wordt opgeroepen om deel te nemen aan het initiatief, niet alleen degenen die zijn aangesloten bij de Raad van Kerken; dus ook evangelische gemeenten en migrantenkerken. Verscheidene grote kerkgenootschappen, zoals de Protestantse gemeente Amersfoort en de Rooms-Katholieke parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, hebben hun medewerking al toegezegd.

Alle activiteiten worden samengebracht in een totaalprogramma dat onder andere via www.kerkennachtamersfoort.nl bekend wordt gemaakt. Maar zover is het nog niet: eerst is er voor iedereen die met zijn of haar kerk wil participeren een informatieavond, op donderdagavond 20 januari 2011 om 20.00 uur in de Nieuwe Kerk (Leusderweg 110). Er is dan volop gelegenheid om met de organisatoren van gedachten te wisselen. Voor elke kerk/geloofsgemeenschap is er een map met achtergrondinformatie en ideeën beschikbaar.

Het idee voor een Kerkennacht is overgewaaid uit Duitsland, waar de kerken in Hannover, Dresden en Hamburg tienduizenden bezoekers trokken. Enkele steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben in de afgelopen jaren al een paar keer zo’n nacht belegd. In hetzelfde weekend van 25 juni 2011 zal in minstens tien andere Nederlandse steden een Kerkennacht worden gehouden.

Meer informatie is verkrijgbaar via: www.kerkennachtamersfoort.nl of projectgroep@kerkennachtamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie