Theologes vergelijken Bijbel en Koran

8 december 2010 om 00:00 Algemeen

,,Het was moeilijk om de teksten in gelijke hoeveelheden weer te geven”, vertelt Van Overbeeke. ,,De Bijbel is op bepaalde gebieden een stuk uitgebreider dan de Koran. Job bijvoorbeeld vormt in de Bijbel een heel boek, maar heeft in de Koran maar een paar verzen. Wat veel mensen niet weten, is dat de Koran ook schrijft over de maagdelijke geboorte, Jezus als Messias en diverse uitspraken van Hem citeert. In ons boek kun je dit lezen.”

AMERSFOORT - Er wordt veel gepraat en beweerd over heilige boeken, tradities en opvattingen van verschillende bevolkingsgroepen in Nederland, zonder dat er veel kennis over aanwezig is, vindt de Amersfoortse theologe Francien van Overbeeke. Hoog tijd dus voor een dialoog, of beter: trialoog. Samen met de joodse theologe Ruth Rozeboom en de moslimtheologe Karen Ghonem schreef Van Overbeeke het boek ‘Woord zoekt woord’, waarin teksten uit Koran en Bijbel naast elkaar gezet zijn en de verschillende geloofstradities worden weergegeven. door Joke Bosch

Van Overbeeke publiceerde al vaker boeken waarin zij islam en christendom vergelijkt en promoveerde zelfs op dit onderwerp: ,,In de loop der jaren stel je jezelf vragen waarop je een antwoord wilt. Daarom ben ik een promotieonderzoek gestart met als hypothese dat, als Ibrahim uit de Koran dezelfde is als Abraham uit de Bijbel, Abrahams God ook dezelfde is als de God (Allah in het Arabisch) van Ibrahim. Als die God zijn openbaringen gegeven heeft aan zowel het nageslacht van Israël als dat van Ismaël, kunnen deze weliswaar verschillen omdat de ontvangers en de omstandigheden verschillen, maar niet zo veel dat zij met elkaar in tegenspraak zijn. Want de zender (God) kan niet met zichzelf in tegenspraak zijn. Waar dat wel zo lijkt, moeten de bronnen naast elkaar gelegd worden. Dat is wat wij doen in het boek. Als christenen zich verdiepen in de Koran omdat ze parallellen zien, vinden ze teksten die mijn visie bevestigen. Maar als je gelooft dat er maar één waarheid is, dan zie je dat niet.”

,,De Koran bevat de vroegste oproep tot dialoog: ‘Indien gij twijfelt, ga naar de mensen van het boek, die het boek eerder lazen dan gij.’ Hierin worden moslims opgeroepen te rade te gaan bij joden en christenen, die elders ook ‘broeders’ genoemd worden. Op grond van deze tekst kunnen moslims onmogelijk terroristische aanslagen plegen op joden en christenen. Integendeel. Terroristen zijn overwegend jonge mensen die weinig van hun boek weten, zich laten beïnvloeden door iemand die zegt dat je naar het Paradijs gaat als je mensen doodt. Ze hebben vaak moeite met het lezen van de Koran.

Misschien zal niet iedereen blij zijn met ons boek. Mensen met maar één waarheid zitten niet te wachten op een vergelijking van godsdiensten. Maar binnen het Amersfoorts Platform voor levensbeschouwingen en religies bijvoorbeeld, zitten gelukkig vertegenwoordigers van kerk, moskee en synagoge, die op deze weg proberen verder te gaan. En ik heb genoeg geloofsvertrouwen om te geloven dat het goed komt met de clash van beschavingen.”

u Woord zoekt woord, Joden, christenen en moslims in gesprek over tekst en traditie. Francien van Overbeeke-Rippen, Ruth Rozeboom en Karen Ghonem. € 39,90.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie