Groep Perzen steunt panters

8 december 2010 om 00:00 Nieuws

In de zomer van 2006 werd in het Dierenpark al een pantertweeling geboren. Met de geboorte van dit panterjong Cyrus levert het Dierenpark opnieuw een bijdrage aan het Europese soortbehoudprogramma (EEP) voor de Perzische panter. Cyrus werd vernoemd naar Cyrus II de Grote, de stichter van het Perzische Rijk. In 54 dierentuinen door heel Europa leven 114 Perzische panters. In het wild wordt de Perzische panter met uitsterven bedreigd. Het grootste aantal in het wild levende panters - naar schatting tussen de 550 en 850 - leeft in de bergachtige regio’s van Alborz en Zagros in Perzië (Iran). Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund ondersteunt een project in het wild voor de Perzische panter.

Donatie voor Dierenpark Amersfoort AMERSFOORT - Een groep van de Perzische gemeenschap in Nederland was op zaterdag 27 november met een wel heel bijzondere opdracht naar Amersfoort gekomen. Op de website van De Stad Amersfoort.nl had de groep gelezen dat op 15 oktober het Perzische pantertje Cyrus was geboren in DierenPark Amersfoort. De Perzen wilden hun waardering uitspreken voor de wijze waarop het Dierenpark omgaat met de bedreigde Perzische panters. Ze hadden ook een cheque meegenomen van 500 euro.

door John Spijkerman

De vijftien Perzen werden vorige week ontvangen door Marjo Hoedemaker van het Dierenpark. Hij kreeg een brief overhandigd waarin de Perzische gemeenschap in Nederland haar dankbaarheid uitspreekt voor alles wat Dierenpark Amersfoort heeft gedaan om de Perzische panter te redden. Als ‘klein gebaar van waardering’ werd een cheque overhandigd van 500 euro. ,,Ze hadden op de website gelezen dat er een pantertje was geboren’’, vertelt een blij verraste Marjo Hoedemaker. ,,We maken weinig mee dat iemand op een dergelijke manier reageert.’’ Het geld zal overigens niet worden besteed aan DierenPark Amersfoort. ,,Wij zijn self-supporting. Het geld is bestemd voor een Wildlife Fund en bedoeld voor onderzoek naar panters in het wild.’’

In het huidige klimaat van spanningen in Perzië (Iran), vond de Perzische groep het ‘een fijn gevoel’ om te zien dat de kleine Cyrus opgroeit in de veilige nabijheid van zijn moeder in DierenPark Amersfoort. Ze brachten een brief mee waarin zij hun waardering uitspreken voor de wijze waarop Dierenpark Amersfoort met de panters omgaat. De Perzisch-Nederlandse gemeente wil Perzen en Nederlanders dichter bij elkaar brengen’’, vertelt voorzitter Pejman Akbarzadeh van het Persian Dutch Network uit Amsterdam. ,,Er zijn veel gemeenschappelijke dingen tussen Nederland en Perzië waar mensen geen weet van hebben. Er zijn zelfs soortgelijke woorden in het Perzisch en in het Nederlands, bijvoorbeeld: goed is ‘goeb’ en God is ‘Goda’. De groep Perzen heeft het pantertje Cyrus zelf niet kunnen bezoeken. Hoedemaker heeft de groep wel even naar de vader van Cyrus gebracht. Cyrus is nog te klein en is nog bij zijn moeder Kiara in het binnenverblijf. De verwachting is dat Cyrus half december naar buiten mag. ,,Het is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken’’, grapt Hoedemaker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie