‘Het is een uitstervende hobby’

1 december 2010 om 00:00 Achtergrond

Vogelvaria heeft ongeveer honderd leden uit Amersfoort en omstreken. ,,Vogelvaria is nog de enige vereniging van vogelliefhebbers in Amersfoort. Vroeger waren er meer, maar wij zijn als enige overgebleven. Onze leden kweken allerlei soorten vogels zoals kanaries, tropische vogels en geen parkieten. Maar geen duiven, de duivensport is een heel andere hobby”, aldus Piet Windhouwer.

AMERSFOORT - De Amersfoortse vogelvereniging Vogelvaria bestaat 75 jaar, komend weekend organiseert de club voor de 33e keer het Amersfoorts kampioenschap en voorzitter Piet Windhouwer (66) stopt in januari, na ruim veertig jaar als bestuurslid. Waarvan de laatste dertien jaar als voorzitter. Reden genoeg voor een gesprek. door Christine Schut

Achter zijn woning in de Westerstraat heeft Windhouwer een volière waar zijn vogels zomers inzitten. ‘s Winters zitten ze in de schuur. ,,Ik kweek tropische vogels. Het leuke van vogels kweken is het met levende beestjes bezig zijn. Ik doe het ook een beetje om de soorten in Nederland in stand te houden. Want de vogels komen oorspronkelijk natuurlijk niet uit Nederland. De sport is ze te kweken op standaardeisen. Zodat ze er uitzien zoals ze eruit moeten zien. De gordelgrasvink is mijn favoriete vogel en ook van mijn kleinzoon Joran (5). Het is een leuk, kwiek vogeltje, dat strak in de veertjes zit. Al is het verder geen kleurig vogeltje. De goldamadine bijvoorbeeld is een mooi gekleurd vogeltje, maar een lastige vogel om te kweken.

Windhouwer zegt trots te zijn op alle vogels die hij kweekt. ,,Soms koop ik weer wat nieuws om te proberen. Ik koop en verkoop alleen bij en aan liefhebbers en leden van onze club. Het is helaas een uitstervende hobby. We hebben momenteel ook maar één jeugdlid. Maar het is een leuke hobby, de verzorging en het eventueel tam maken van vogels. Het levert financieel niets op, het kost alleen maar geld, maar dat is niet erg. Want de vogels moeten natuurlijk eten hebben en ‘s winters hebben ze verlichting en verwarming nodig.”

,,Ik ben begonnen toen ik een jaar of twintig was. Mijn vader was duivenliefhebber. Ik moest vroeger de duivenhokjes voor hem schoonmaken. Daar had ik een hekel aan. Bovendien mocht ik niet buitenspelen als de duiven terugkwamen, want dan werden ze gestoord. Ik moest een keer manden met duiven wegbrengen op de fiets, we woonden toen nog in het Soesterkwartier. Maar ik viel om en de duiven waren eerder terug dan ik. Noem het een licht jeugdtrauma. Ik ben begonnen met het kweken van grasparkieten. Daarvoor heeft mijn vrouw na ons huwelijk nog een kast moeten opofferen”, verklaart Windhouwer waarom hij geen duiven houdt.

Bestuurslid

Sinds 1978 is Windhouwer bestuurslid van Vogelvaria. Eerst als secretaris en later als voorzitter. ,,De vereniging is in die jaren niet veel veranderd. Er waren natuurlijk wel wat ledenwisselingen, maar het kweken blijft hetzelfde. Het geheim van een mooie vogel kweken is een goede verzorging van de diertjes en goed selecteren bij de aankoop van dieren. Maar soms komen er ‘toverballen’ uit de eitjes. Vogels die een vreemde kleur hebben omdat ze ooit zijn gekruist met een ander soort.”

Kampioenschap

De vogelverenigingen van Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen en Leusden houden jaarlijks, bij toerbeurt, het kampioenschap van Amersfoort. Vogelvaria heeft haar thuishonk in het clubgebouw van duivenvereniging De Eendracht aan de Woestijgerweg.

Windhouwer wint af en toe, zegt hij. ,,Ik win vrij vaak hoofdprijzen bij het Amersfoorts kampioenschap en onderlinge wedstrijden.” In 2009 werd hij clubkampioen en in 2008 tweede. In oktober 1978 werd het eerste kampioenschap van Amersfoort gehouden. Vogelvaria was destijds de initiatiefnemer. Dit jaar is de 33e editie. En passant vertelt hij: ,,Ik wil in januari of februari stoppen. Na 33 jaar in het bestuur te hebben gezeten, is het genoeg. Ik heb het altijd hel leuk gevonden, maar nu is het moment dat ik moet stoppen. ‘t Is welletjes, ik maak even pas op de plaats. Maar ik blijf wel lid van de club.

,We komen maandelijks bijeen, behalve in juli en augustus, elke tweede maandag van de maand. Dan komt er een spreker vertellen over allerlei zaken op vogelgebied. In december is er een grote feestavond meet de prijsuitreiking van de onderlinge tentoonstelling. Daarnaast verschijnt vijf keer per jaar het clubblad Vogelvaria Nieuws. Een lidmaatschap kost 35 euro per jaar, jeugdleden betalen 17,50. Daarvoor krijgen de leden ook nog maandelijks het blad van de vogelbond ‘Onze vogels’”, besluit Windhouwer.

Wie lid wil worden van Vogelvaria kan bellen met Nico Lamfers, telefoon 033 2451800.

u Er worden ongeveer?600 vogels op de tentoonstelling verwacht. Locatie: Clubgebouw De Eendracht aan de Woestijgerweg 189 te Amersfoort. Entree is gratis. De tentoonstelling is geopend van: Vrijdag 3 december van 10.00 tot 22.00 uur. Zaterdag 4 december van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 5 december van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie op www.vogelvaria.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie