‘Je identiteit in beeld’ helpt bij zoektocht

24 november 2010 om 00:00 Algemeen

De training is ontwikkeld door Wilma van den Hee, werkzaam als kerkelijk werker in de Kruispuntgemeente in Vathorst. Eerder dit jaar studeerde ze af als HBO-theoloog. Haar afstudeerproject was het opzetten van een training over identiteit, in opdracht van Dynanoia, een bureau voor professionele begeleiding uit Leusden.

AMERSFOORT - Wie ben ik eigenlijk? Veel mensen vragen zich dat af. De nieuwe training ‘Je identiteit in beeld’ helpt mensen bij het zoeken naar antwoorden op essentiële vragen. In een mix van theologische, psychologische en persoonlijke vragen werken de deelnemers in vijf bijeenkomsten toe naar een presentatie: Dit ben ik! door Christl Korzelius

Wilma: ,,De training heeft een Bijbelse basis en dat is anders dan bij algemene trainingen om je talenten en kwaliteiten te ontwikkelen. In de testgroep merkten we dat de training bewustwording op gang brengt, op drie niveaus: wie ben ik zelf, wie ben ik in relatie tot God, en wie ben ik in relatie tot anderen. De uitwerking op de deelnemers varieerde: bij de een ontstond aanvaarding van zichzelf, bij een ander het ontdekken van grenzen en bij een derde inzicht in het mechanisme van hechting.”

Aan de slag

,,Het is een pittige training, je moet ‘met jezelf aan de slag willen gaan’. De inhoud sluit aan bij waar je zelf in je persoonlijke ontwikkeling behoefte aan hebt. Dat kan op elk moment in je leven zijn. We bieden theorie en geven uitleg. Daarnaast bevat de training oefeningen, opdrachten en een persoonlijk gesprek. Een voorbeeld om met elkaar in gesprek te raken, is het uitzoeken van een boom. In de trainingsmap zitten bladen met foto’s van bomen. Op welke boom lijk jij? Een bloeiende, grote boom in een bos, of een boom die verdord is, of omgewaaid, ontworteld… De boom is ook een bijbels beeld voor de mens. Zonder al te veel in details te treden, kun je dan toch over jezelf iets ontdekken. We laten ook zien wat de bijbel te zeggen heeft over identiteit. Veel gelovigen hebben er moeite mee om hun ‘geloof in het hoofd’ te beleven in hun dagelijks leven.”

Zelfkennis

De training is zowel voor mannen als voor vrouwen bestemd. ,,Ik heb dat uitgebreid gecheckt. Vrouwen uiten onzekerheid of minderwaardigheidsgevoelens op een andere manier dan mannen, maar de vraag naar wie je nu eigenlijk bent, leeft bij beide seksen”, is de ervaring van Wilma van den Hee. ,,In deze tijd wordt van alles van je verwacht. Eisen vanuit je werk, een POP maken, enzovoort. Dat kan leiden tot de vraag: wie ben ik? Een vraag die van alle tijden is, maar waar tegenwoordig wel ruimte voor is. Bij gelovige mensen is er vaak een drempel: is het niet te egocentrisch om met jezelf bezig te zijn? Ik denk van niet: vanuit goede zelfkennis kun je wat betekenen voor een ander.”

u Begin 2011 starten in Amersfoort twee groepen met ‘Je identiteit in beeld’. Startdata: dinsdag 18 januari en woensdag 30 maart. Informatie: www.dynanoia.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie