‘Meedoen maakt je sterker’

6 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Overdag is het gebouw aan de Van Assenraadstraat 2 een Vrouw- en Kindcentrum. Van woensdag tot en met zaterdag na 16.00 uur tot 22.00 uur wordt het een Vadercentrum. De achterliggende reden voor de oprichting van het vadercentrum is de emancipatie van vrouwen te bevorderen door mannen te emanciperen. Het motto van het centrum is ‘Meedoen maakt je sterker’. ,,Het vadercentrum biedt een laagdrempelige omgeving waar mannen zich veilig voelen om zich te ontwikkelen’’, vindt coördinator Mohamed Boulahrouz. ,,Het is een ontmoetingsplaats voor vaders, ongeacht leeftijd, religie en achtergrond. Het is ook een educatief centrum waar nuttige vaardigheden worden aangeleerd, zoals opvoedingsvaardigheden en Nederlandse taal.’’

Vadercentrum Atlas officieel geopend KRUISKAMP - In voormalig wijkcentrum De Roef aan de Van Assenraadstraat 2 werd vrijdagmiddag officieel Vadercentrum Atlas geopend. In aanwezigheid van wethouder Gert Boeve en SWA directeur Gert van Dijk werd de naam van het centrum onthuld.

door John Spijkerman

Amersfoorter Dennis Grippeling pleitte eerder voor één vadercentrum voor zowel allochtone als autochtone mannen. Maar volgens SWA directeur Gert van Dijk wilde Grippeling een vadercentrum voor gescheiden vaders en was dat niet te verenigen met de doelgroep van allochtone vaders. ,,Het vadercentrum is eigenlijk voor alle vaders, maar in de praktijk alleen voor allochtonen. Ze voelen zich vaak afhankelijk, weten niet goed hoe dingen werken. De bedoeling is ze een zelfstandige rol als vader en ouder te geven.’’ De verwachting is dat het centrum vooral wordt bezocht door Marokkaanse, Turkse en Somalische mannen.

,,Het vadercentrum is ontstaan uit het project zorgconsulenten’’, licht Van Dijk toe. Veel allochtone gezinnen hebben moeilijk toegang tot de gezondheidszorg. Gezondheidsconsulenten gingen daarom mee naar de huisarts of specialist. Twee mannelijke zorgconsulenten moesten de allochtone mannen erbij te betrekken. In De Roef praatten zij iedere dinsdagavond voor een groep van ongeveer vijftig mannen over zaken als gezondheid, zorg en opvoeding.

Het centrum werd uiteindelijk mogelijk door een subsidie van minister Plasterk. Hij stelde 2,4 miljoen euro beschikbaar voor het opzetten van Man-Kind centra in Nederland om zo de emancipatie van de allochtone mannen en vaders te bevorderen. De subsidie is bedoeld voor een periode van twee jaar. ,,Maar als het vadercentrum zich voldoende bewijst, halen we het desnoods in huis via onze reguliere subsidie’’, verzekert Van Dijk.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de naam van het vadercentrum werd vrijdag de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de Stichting Welzijn Amersfoort, de NVA, Sovee, Carefors en beweging 3.0. Deze organisaties gaan activiteiten aanbieden in het centrum. De naam Atlas is door de vaders zelf bedacht, vertelt Boulahrouz. ,,Atlas moest als straf van de goden de wereld op zijn nek dragen.’’ Maar volgens Boularouz draagt de naam uit uit dat het geen straf is om de wereld op je nek te dragen. ,,Het is verantwoordelijkheid nemen op een positieve manier.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie