Urilift toch weg

6 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

,,Daarmee ben ik ontzettend blij”, reageert VVD-raadslid en mede-indiener van de motie, Koos Voogt. ,,Dit scheelt heel veel politiek geharrewar.”

Wethouder zal opdracht raad wél uitvoeren AMERSFOORT - Het college van b. en w. gaat de vorige week aangenomen urilift-motie toch uitvoeren. Dat betekent het college op zoek gaat naar een andere locatie op de Groenmarkt voor het omstreden verzinkbare urinoir bij bed & breakfast Queens.

door André van der Velde

De gemeenteraad nam vorige week dinsdagavond met een meerderheid van 20 tegen 16 de BPA/VVD-motie aan om de urilift te verplaatsen naar een andere plek op de Groenmarkt. Daarmee kreeg de maandenlang voortslepende kwestie, die bekend kwam te staan als ‘urilift soap’, een verrassend vervolg. Kern van de aangenomen motie is dat een urilift niet thuishoort op een plek waar overdag een terras staat.

Wethouder Ben Stoelinga wilde vorige week dinsdag na afloop van de vergadering echter niet zeggen of hij de opdracht van de raad zou uitvoeren. Hij wilde eerst overleg met het college. Hij had de motie ook ontraadden. Hij vond dat de gemeente wat betreft de communicatie over de komst van de ‘pislift’ aan de procedures had voldaan. Hij had ook gewezen op het belang van de urilift in de strijd tegen het wildplassen. Op die manier moet namelijk de openbare veiligheid in de binnenstad tijdens de weekenden worden verbeterd.

Dinsdag is besloten de motie toch uit te voeren. Stoelinga was echter niet in de gelegenheid het besluit nader toe te lichten. Voor Voogt is het besluit in elk geval een opluchting. ,,De raad is een gekozen orgaan, als dat de een politieke lijn uitzet, moet het college wel over heel bijzondere argumenten beschikken om die naast zich neer te leggen”, aldus het VVD-raadslid. ,,Nu moet het college op redelijke en reële termijn de ongewenste situatie opheffen.”

Ook BPA-raadslid Hans van Wegen is ,,zeer verheugd” dat het college de motie uitvoert. ,,Maar ik had ook niet anders verwacht. Het college doet wat het moet doen, namelijk uitvoeren wat de raad hem opdraagt, zo simpel is het.”

CDA-fractievoorzitter Roland Offereins, verklaard tegenstander van de motie, noemt het collegebesluit verstandig. ,,De BPA en VVD zijn heel consequent gebleven, maar de PvdA heeft er een rommeltje van gemaakt”, stelt hij. ,,In het voorjaar was een raadsmeerderheid tegen de verplaatsing van de urilift. Dat was op basis van een onderzoek dat de wethouder had laten uitvoeren. Een paar maanden later maakt de PvdA een rare move door vóór verplaatsing te zijn. Misschien wilde de partij een crisis creëren, maar dat zou toch te veel eer zijn geweest. Het college gaat er heel verstandig mee om”, aldus Offereins. ,,Het enige dat ik jammer vind is dat de urilift zo op de politieke agenda blijft staan. Er zijn belangrijkere dingen.”

,,Dit is fantastisch nieuws”, zegt eigenaresse Paula Bouwer van Queens dinsdagmiddag als ze het collegebesluit verneemt. ,,Ik sta er perplex van, ik had dat niet verwacht.” Waar zij niet gerust op is, is dat de gemeente mogelijk een vertragingstactiek zal toepassen. ,,Stoelinga gaf aan dat het 10 tot 17 maanden duurt voordat de urilift is verplaatst. Dit omdat opnieuw allerlei vergunningsprocedures moeten worden doorlopen. Maar die 17 maanden is veel te lang. De plaatsing van de huidige lift was mogelijk binnen een half jaar.”

Wethouder Stoelinga zal binnenkort een plan van aanpak bekendmaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie