Onderzoek buslijn in De Bron

29 september 2010 om 00:00 Nieuws

Volgens BPA-raadslid Smit dreigt het autoverkeer in Vathorst nu al vast te lopen, terwijl nauwelijks de helft van Vathorst is ontwikkeld. Door te zorgen voor goed openbaar vervoer in De Bron wil Smit voorkomen dat het autogebruik in de nieuwe wijk de komende jaren flink zal toenemen. In De Bron is de afstand van de woningen naar de haltes voor het openbaar vervoer te groot, vindt Smit. Hij stelt dat volgens een algemene richtlijn bushaltes in nieuwe wijken hemelsbreed binnen een afstand van 400 meter van woningen zouden moeten liggen. Van de in totaal te bouwen bijna 1600 woningen in De Bron liggen er straks 1300 buiten de 400 meter grens. In De Velden gaat het om 450 woningen die buiten de 400 meternorm vallen. Deze woningen liggen vooral ten zuiden en oosten van De Brink.

‘Beter openbaar vervoer leidt tot minder auto’s’ VATHORST - Wethouder Buijtelaar heeft dinsdagavond een onderzoek beloofd naar een buslijn door De Bron. De wethouder reageerde daarmee op een aangekondigde motie van de Burger Partij Amersfoort (BPA). Deze partij is bezorgd over de bereikbaarheid van De Bron voor openbaar vervoer. De kosten van een extra buslijn liggen tussen de twee en vier ton per jaar, denkt Buijtelaar.

door John Spijkerman

Als het openbaar vervoer in De Bron niet aantrekkelijk genoeg is, zal de druk op de zwaarbelaste infrastructuur in Vathorst alleen maar toenemen, vreest de BPA. De partij wil dat er een nieuwe buslijn komt tussen het NS station Vathorst en De Brink. Die moet lopen via het kort geleden geopende winkelcentrum en het centrale deel van De Bron. Mogelijk zou deze buslijn kunnen worden verlengd via het bedrijvengebied Vathorst tot de omgeving van de Ikea en de daaraan grenzende detailhandelbedrijven. Beter openbaar vervoer zou de aantrekkelijkheid van de nieuwe wijk ook verhogen. Alhoewel een nieuwe buslijn pas in 2012 van start zou gaan, moet er nu al actie worden ondernomen, denkt de BPA. Overleg met de provincie - als concessieverlener - en Connexxion vergt tijd vergt. Bovendien moet de geplande infrastructuur voor De Bron mogelijk worden aangepast, denkt Smit.

Wethouder Buijtelaar zei dat er in november 2007 voor is gekozen om het openbaar vervoer in Vathorst over de Boulevard te leiden. Destijds ging men er vanuit dat woningen binnen een afstand van 600 meter van een bushalte moesten liggen. De concessie voor openbaar vervoer werd in 2008 verleend aan Connexxion en wordt pas in 2016 verlengd, maar tussentijdse aanpassingen zijn mogelijk. Mocht er een extra buslijn komen, dan zal dat volgens de wethouder geen grote bus kunnen zijn, omdat die niet zou passen. ,,Het moet in de vorm van taxibusjes.’’ Hij benadrukte het onverstandig te vinden nu al de infrastructuur in de deels nog te bouwen wijk aan te passen. Het onderzoek moet duidelijk maken of de lijn haalbaar is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie