Gaby Groenhuijsen schrijft jeugdthriller

29 september 2010 om 00:00 Cultuur

VATHORST - De grootste wens van Gaby Groenhuijsen kwam uit op 27 augustus. Op haar verjaardag werd haar eerste eigen boek gepubliceerd. Bij internetuitgeverij boekscout.nl verscheen van de 17-jarige scholiere de jeugdthriller ‘Twee gezichten’. ,,Het is het toefje op het toetje’’, zegt ze.

door John Spijkerman

,,Mijn droom was altijd dat dit verhaal gepubliceerd zou worden. Dat is nu werkelijkheid geworden”, zegt ze. Vroeger bedacht Gaby Groenhuijsen al verhaaltjes voor haar zusje. Die gingen over een prinsesje in een ver land. Ook schrijven gaat Gaby goed af. Dat merkte ze als ze op school werkstukken maakte. Zij zit nu in vwo 6 van ‘t Hooghe Landt College aan de Parelhoenstraat. Na het vwo wil ze aan de universiteit notarieel recht gaan studeren. ,,Ik ben heel sociaal. Het lijkt me leuk betrokken te zijn bij de belangrijkste gebeurtenissen in een mensenleven: trouwen, overlijden, een huis kopen.’’ In haar vrije uurtjes werkt ze nu nog ‘achter de kaas en vleeswaren’ bij Albert Heijn Vathorst.

Twee jaar geleden begon ze met het schrijven van ‘Twee Gezichten’. Het verhaal ontstond geleidelijk. ,,Je moet inspiratie en tijd hebben. Ik was er niet elke dag mee bezig. Dan legde ik het boek een maand weg, herlas dan het laatste hoofdstuk en pakte het weer op.’’ Voor het schrijven van het boek gebruikte Gaby een schriftje. ,,Ik moest alles overtypen. Mijn moeder vond het erg leuk en vraagt zich af waar ik de fantasie vandaan haal?’’, lacht ze.

,,’Twee gezichten’ is een boek met een vleug spanning en romantiek’’, vertelt Gaby. De hoofdpersoon, de 35-jarige Silvi Kassau heeft als 16-jarige iets dramatisch meegemaakt. Het veranderde de loop van haar leven. Het boek vertelt het verhaal van de 16-jarige Silvi. Na een ruzie in een discotheek wordt ze uit huis gezet en trekt ze in bij haar vriendje Mark. Na een ruzie met een vriend van Mark wordt Silvi door haar vriend gevangen genomen en blijkt alles heel anders te zijn dan ze eerst dacht. ,,Dit boek is meer thrillerachtig. Het vriendje van Silvi blijkt niet degene te zijn die zij dacht dat hij was’’, zegt ze mysterieus. Gabi Groenhuijsen vindt dat er te weinig thrillers voor jongeren worden geschreven. ,,Het is een genre dat ik graag lees.’’ Haar grote voorbeelden zijn Stephenie Meyer en Mel Wallis de Vries. ‘Twee gezichten’ is niet autobiografisch, alhoewel bepaalde dingen zoals leeftijd en klas van de hoofdpersoon overeenkomen met die van Gaby. ,,Het is fictie’’, zegt ze. Haar vriendin Femke de Vries maakte de omslag voor het boek. Inmiddels is Gaby Groenhuijsen al bezig met haar tweede boek. ,,Daarvoor heb ik al wel een verhaallijn in mijn hoofd zitten.’’

‘Twee gezichten’ is uitgegeven door Boekscout.nl. Het boek telt ongeveer honderd bladzijden en is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar en ouder. ‘Twee gezichten’ kost € 14,95 en is te bestellen via www.boekscout.nl/html/etalage-boekwinkel.asp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie