Veel publiek bij Halve van Hoogland

22 september 2010 om 00:00 Sport

De organiserende atletiekvereniging ALTIS had ook ditmaal niets aan het toeval overgelaten. Een gedegen voorbereiding, een strak schema en tal van enthousiaste vrijwilligers zorgden ook nu weer voor een loopfestijn voor jong en oud. Dat deze Halve van Hoogland inmiddels hoog op de nationale loopkalender staat, was merkbaar aan het grote aantal inschrijvingen voor de diverse looponderdelen. Zo’n dikke 1900 atleten waren op de diverse afstanden te bewonderen en was het een brok gezelligheid en kameraadschap op het feestterrein in Stadspark Schothorst. Geleidelijk aan is de Halve van Hoogland gegroeid tot een ware reünie waar niet alleen gerenommeerde lopers aan de start verschijnen, maar waar ook de pure recreatieve atleet zich kan testen op een van de afstanden. Voorzitter van het organisatie comité Kees Boon:” Het is voor ons als organisatie van belang dat we een laagdrempelig loopevenement aanbieden, wat voor een ieder toegankelijk is en waar naast prestatie ook gezelligheid en saamhorigheid hoog in het vaandel staan. Met name dus ook voor de recreatieve loper toegankelijk. We trekken geen nationale en internationale toppers meer aan. Natuurlijk zijn die van harte welkom om deel te nemen maar ze ondergaan absoluut geen voorkeursbehandeling ten opzichte van de overige atleten.”

AMERSFOORT - De 32e editie van de Halve van Hoogland die afgelopen zondag plaats vond, trok veel belangstellenden. Die waren niet alleen aanwezig bij de start en de finish in het Stadspark Schothorst, maar ook langs het buitenparcours en in Hoogland. Zij moedigden de atleten luidkeels aan. Naast de vele toeschouwers was ook het weer de lopers gunstig gezind en sneuvelden er diverse persoonlijke records zowel bij de kidsrun, de 5 en 10 km en de halve marathon. door Huub van Aerssen

Kidsrun

Na een gemeenschappelijke warming up klonk voor de allerkleinste atleten (leeftijdscategorie 4 t/m 6 jaar, zowel jongens als meisjes) om 11.00 uur het startschot voor hun ultieme prestatieloop. Aangemoedigd door ouders en opa’s en oma’s die zich terug zagen in hun jeugdjaren, werd er tot het uiterste gegaan om maar een mooie tijd neer te zetten. Betraande gezichten, blije gezichten, rode konen en natte shirts waren zeker geen zeldzaamheid, waarbij na het behalen van de finish de verhalen losbarsten. Ook in de andere leeftijdscategorieën eenzelfde beeld met ‘atleetjes’ die geweldig presteerden en het onderste uit zichzelf naar boven haalden. Absoluut een onderdeel dat niet meer gemist kan worden tijdens de Halve van Hoogland.

5 en 10 km

Zo’n dikke 900 atleten (op de 5 km circa 320 en de10 km 600) , jong en oud gingen rond rond 12.45 (5 km) en 12.50 uur (10 km) van start voor hun ultieme prestatie Een bont lint van lopers had ruim 30 seconden nodig om de startlijn te passeren met voor velen maar een gedachte: uitlopen en zien dat ik mijn tijd van afgelopen jaar kan verbeteren. Onder de lopers van de 5 km een groep jonge astma patiënten (14 in aantal) in de leeftijd van 11 t/m 16 jaar die door de Amersfoortse ultraloper en topatleet Mick Borsten een half jaar lang waren voorbereid om deze loop tot een goed einde te brengen en dat ook deden! Een prestatie van formaat voor deze atleten.

Halve marathon

Voor de halve marathon, het sluitstuk van dit loopevenement hadden zich rond 600 atleten (dames en heren) aangemeld. die rond de klok van een uur werden ‘weggeschoten’ door de starter. Ruim 21 km door onder andere het buitengebied van Hoogland en natuurlijk Hoogland zelf, waar het zwart stond van de toeschouwers en waar bij café het Hoekje (DJ) en bij De Noot (entertainer Peter Rip) de lopers muzikaal werden onthaald, wat de adrenaline terug bracht in de benen.

Een geweldig slotakkoord waarbij rond half vier in de middag de laatste deelnemers moe maar voldaan de finish passeerden. De Halve van Hoogland, een evenement dat Amersfoort op loopgebied nationaal op de kaart heeft gezet en dat niet meer is weg te denken uit Keistad.

De Halve van Hoogland, een graadmeter voor jong en oud, zowel prestatief als recreatief.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie