Rugbyers onderuit tegen DIOK

8 september 2010 om 00:00 Sport

Na een lange en intensieve voorbereiding met veel trainingsuren konden de rugbyers van Ereklasser RC Eemland eindelijk de wei in om de eerste competitiewedstrijd te spelen tegen LRC DIOK. Zonder de Franse spelmaker Nicolas Hengle (terug naar Frankrijk om professor te gaan worden), maar daarentegen versterkt met een drietal nieuwe spelers, begonnen de Amersfoortse rugbyers gedreven aan de wedstrijd tegen de gerenommeerde formatie uit Leiden. Ook het in groten getale aanwezige publiek ging er met een heerlijk nazomerzonnetje eens goed voor staan. Vanaf de kick-off werd Eemland in de verdediging gedrongen door het geroutineerde DIOK. De verdediging stond echter als een huis en wist middels goede tackles te voorkomen dat Leiden door kon breken. Toch stond in de tiende minuut een goed benutte penaltykick aan de basis van de 0-3 voorsprong voor de gasten. Vervolgens drukte Leiden stevig door en scoorde middels een goed uitgespeelde aanval een try in de uiterste hoek van het veld (0-8). Eemland herpakte zich daarna en wist met een serie goede aanvallen door te dringen tot de 22 meter lijn van DIOK, waarbij een gegeven penalty maar net werd gemist. Alhoewel Eemland verdedigend positioneel goed speelde, kon het niet voorkomen dat een penalty kort voor rust de 0-11 betekende. Die stand bleef tot aan de rust op het bord staan. Na rust ging het ook aanvallend beter lopen bij de thuisploeg en speelde het spel zich voornamelijk af rond de middellijn. Aanvallen en doorbraken van DIOK werden vakkundig gestopt. Regelmatig wist Eemland de tryline van Leiden te benaderen, maar kwam het net tekort om de laatste zo belangrijke meters te maken. DIOK bleef middels zijn voorwaartsen (driving mauls) onverminderd gevaarlijk waarbij Amersfoort, in tijdelijk ondertal, toch moest capituleren en op een 0-18 achterstand raakte. Gedreven bleef de thuisploeg echter op zoek naar de aansluiting, waarbij de Amersfoorters diverse malen dichtbij waren. Toch was het in die fase weer DIOK dat de score wist uit te breiden tot 0-25. Het slotakkoord was uiteindelijk toch nog voor RC Eemland dat zijn harde trainingsarbeid vertaald zag in verdiende try onder de palen (7-25). Al met al een goede wedstrijd voor RC Eemland dat, met een aantal versterkingen onderweg, het verdere verloop van de competitie met vertrouwen tegemoet ziet.

Ondanks eerste verlies een goede wedstrijd AMERSFOORT - Het eerste rugbyteam van RC Eemland dat dit jaar promoveerde naar de Ereklasse, speelde afgelopen zaterdag de eerste wedstrijd van het seizoen 2010-2011. Op het eigen sportpark De Bokkeduinen werd weliswaar met 7-25 verloren van LRC DIOK uit Leiden, maar er kon na afloop worden gesproken over een goed eerste optreden.